Едно от ключовите лица на ДБ, включително в Народното събрание

...
Едно от ключовите лица на ДБ, включително в Народното събрание
Коментари Харесай

Лидер на ДеБъ с бомба: По-добре на власт с Бойко Борисов, отколкото по-лош сценарии с Радев

Едно от основните лица на Демократична България, в това число в Народното събрание като ексдепутат, юрист Калоян Янков удостовери новината, че в редиците на център-дясното обединяване с Политическа партия към този момент върви пропукване по линия на договаряния за постоянно държавно управление с ГЕРБ – още преди водачите на обединенията да са декларирали даже анализ на изборните резултати от 2 април. 
Янков взриви съпартийците си (като водач на локалната конструкция на Да, България във Велико Търново – б.р.) с изказване, че по-малкото зло за България сега е точно управнически съюз с ГЕРБ.
Той стартира с цитата „ Не се дами за вчерашните си убеждения “.
Според Янков политическата отговорност изисквала отговорът на въпроса Quo vadis? да води обединенията към договаряния с ГЕРБ „ при избрани условия “ за държавно управление. В противоположен случай нови избори с продължаващо президентско ръководство и държавно управление с присъединяване на Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и Има Такъв Народ, т. е. модифициран вид на така наречен хартиената коалиция, би бил доста по-лош сюжет.
Ето и причините на Янков:
Президентът прави това, което Българска социалистическа партия и Възраждане приказват. Президентът не приказва като тези две партии, само че прави това, което те биха създали.
Президентът намерено не се преценява с решения на Народното събрание и води лична политика, като на два пъти своеволно отсрочи приемането на България в еврозоната, държи се необичайно и несъответстващо на интернационалната сцена, изолира страната от европейските ни съдружници. Като резултат страната ни ще продължи да бъде в сивата зона на рисковите страни в Европа, на която не може да се има доверие, в които не е безвредно да се влага, и от която европейците би трябвало да се държат далеко.
Президентът узурпира власт, с помощта на борбата сред главните политически сили. Той няма да се спре, а в противен случай добива все по-голям вкус.
И най-после, продължаването на президенското ръководство ще ни коства забележителен електорален отлив на идващите избори. Както виждаме, той стартира на тези избори и с огромна възможност ще продължи на идващите.
Правителство на ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и Има Такъв Народ е по-малко евентуално, само че също толкоз недопустимо. Такова държавно управление ще се занимава с безумни хрумвания като джендър и президентския референдуми, увеличаваща се интервенция на страната в стопанската система, носталгичен завой към Москва, и несъмнено, специалността на две от партиите – мощно асимилиране на публичен запас, посредством систематична и всеобхватна корупция.
Нещо което към този момент познаваме добре и битката срещу което ни вкара в политиката. Допълнително би трябвало да се примирим с отсрочване за неопределеното бъдеще на еврозона и Шенген, стоене встрани от НАТО и Украйна.
За това би трябвало да подходим внимателно и да създадем рационални старания да образуваме коалиция с ГЕРБ, макар голямата заплаха да бъдем повлечени в корупционната пропаст. Как можем да се предпазим от оцапването ни с корупция? Ето няколко насоки:
Хората, които избираме за обществени постове би трябвало да бъдат тествани. Знам, че е по-лесно е да се каже, в сравнение с да се извърши. Не би трябвало да позволяваме провали, а в случай че има такива, да имаме опция за реакция и промяна.
Наша отговорност следва да бъдат контролните механизми на властта – МФ, Министерство на вътрешните работи, МО, Министерство на външните работи. Истината е, че огромна корупция не може да има без да са приспани главните държавни контролни системи, като изброените нагоре, само че също по този начин и Сметна палата, АДФИ, ДАНС и други.
Споразумението за присъединяване във властта би трябвало да обгръща, с изключение на министерските портфейли и изтеклите мандати в регулаторите, като Комисия за защита на конкуренцията, Българска народна банка, КФН, Висш съдебен съвет и други. Ключово е на тези позиции да не бъдат поставяни “свои ” хора. Видяхме, че тази процедура на ГЕРБ компрометира смисъла от съществуването на тези органи.
Участието в изпълнителната власт е ЕДИНСТВЕНИЯТ метод за битка с корупцията не на думи, а на процедура. В този смисъл това не опонира на първичната концепция за основаване на моята партия или Политическа партия, а я осмисля. От фейсбук няма по какъв начин да се спрат милиардите публични пари, които зареждат механизмите на превзетата страна. От Министерски съвет обаче има по какъв начин, и то незабавно.
Много хора ще кажат, че това няма по какъв начин да стане, това е политически наивно, Борисов ще обещае и ще излъже (няма да му е за пръв път) или просто се опитваме да се докопаме до властта, посредством поредност от заобиколни маневри. Ще се посочат Реформаторския блок, патриотичните патерици на Борисов и т. н. Единственият метод да разберем, е като опитаме рационално и внимателно.
Сигурен съм, че в случай че успеем, ще се изненадаме от електоралният прилив към нашия номер на идващите избори. Горното не изчерпва тематиката по вероятната коалиция, само че най-малко я отваря.
В умозаключение, наясно съм, че да се громи корупцията и да се стои в сектата анти-Борисов носи най-вече политически дивиденти в моята политическа общественост. То обаче не взема решение актуалните проблеми на страната, обединението, и моята партия Да България. Сега храброст се желае да се работи с ГЕРБ.
Знам, че написаното няма да се хареса на доста от моите другари, съпартийци и съдружни сътрудници. И все пак, мисля, че е значимо да го споделя и да се опитам обществено да обоснова тази непопулярна гледа точка.
Горното отразява персоналните ми политически възгледи, които, уповавам се, ще се споделят от от ден на ден съидейници “.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР