Едно от големите предизвикателства, свързани с изкуствения интелект, е загубата

...
Едно от големите предизвикателства, свързани с изкуствения интелект, е загубата
Коментари Харесай

Загубата на човешкия суверенитет е сред рисковете от изкуствения интелект

" Едно от огромните провокации, свързани с изкуствения разсъдък, е загубата на човешки суверенитет. В хода на развиване на изкуствен интелект от ден на ден решения ще бъдат отдавани на него ", сподели доктор Мариана Тодорова, футуролог, в предаването Клуб Investor с водещ Ивайло Лаков.

" В момента дебатът в Пентагона е дали би трябвало да се даде решението на изкуствения разсъдък по какъв начин да продължат бойните дейности и дали да имат достъп до нуклеарни оръжия. За да сме конкурентоспособни в доста сфери, би трябвало да използваме изкуствен интелект, само че по този начин се лишаваме от човешкия суверенитет ".

По думите ѝ сходни въздействия ще има в политиката, стопанската система и обществените системи.

" Може да приказваме за загуба на когнитивни качества, тъй като ще се учат все по-малко непознати езици. В момента има платформи за изкуствен интелект, които към днешна дата вършат доста положителни преводи от 171 езика ".

Тя приказва и за въздействието на съществуващия към днешна дата стеснен изкуствен интелект.

" Дори на равнище стеснен изкуствен интелект има голямо въздействие и това се вижда в бъдещето на пазара на труда. Към днешна дата изкуственият разсъдък може да размени сполучливо десетки специалности ".

Според Тодорова в този момент е времето за световен спор и да се очертаят рамките, в които да се разпростре изкуствения разсъдък.

„ В екологията, науката и медицината изкуственият разсъдък може да даде доста решения, само че други сфери, в които има доста човешки взаимоотношения като политическите и социално-икономическите системи би трябвало да останат територия, в която решенията се взимат от индивида ".
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР