Eдно българско момиче, което е само на 12 години, вече

...
Eдно българско момиче, което е само на 12 години, вече
Коментари Харесай

Гони вятъра. 12-годишната Ая, която стана световна шампионка по кайтсърф

Eдно българско момиче, което е единствено на 12 години, към този момент има международна купа. Преди дни смелата Ая Касабова стана първенец по кайтсърф за юноши. Истински щастлива, тя е още по-мотивирана да покорява нови върхове. А сред тренировките ще свири на обичаното си пиано. Ая е Човек на деня на Свободна Европа.

Миналата седмица 12-годишната софиянка Ая Касабова завоюва първото място в категория „ twintip freestyle “ (свободен стил) за девойки до 16 години на GKA Youth Kite World Championship , провел се в Тарифа, Испания.

Тя завоюва и бронзовия орден в дисциплината “kite-surf strapless ” (без захващане на кайта за краката на състезателя) в конкуренция с девойките до 19 години.

Това е най-голямото интернационално съревнование по кайтсърф, в което тази година участваха деца и младежи от над 20 националности. Ая беше единственият представител от България и най-младият участник в конкуренцията.

За нея огромното достижение в този рисков и от време на време рисков спорт е същинска сбъдната фантазия, върху която е била фокусирана дълго време. Затова насладата в този момент е голяма.

" В първия миг не можеше да каже нищо, имаше потребност да си поеме въздух, виждах единствено една огромна усмивка. После ми сподели, че е доста щастлива. А аз – че съм безпределно горда с нея ", описа пред Свободна Европа майката на момичето - Мила Пеева .

Именно тя и бащата Богомил палят първата искра у Ая към кайта. Самите те практикуват рисковия спорт, само че единствено като занимание. Тя обаче сама демонстрира предпочитание и мотивация да се развива и да тренира професионално.

„ Не сме ние, които я бутаме, просто я поддържаме, тъй като тя е същински смела за едно малко момиче и има огромни упоритости, а имаме вяра, че един младеж би трябвало да има късмет да ги реализира. Постоянно пътуваме, с цел да може Ая да тренира. Гоним вятъра, с кемпер, със аероплан... “, сподели още майката.

Семейството от години обикаля с кемпер по света и Ая е отраснала по плажове. Освен това от 5-годишна кара офроуд мотор, тъй като татко ѝ провежда турове с такива. Кара и колело, катери се, плува, упражнявала е и футбол. Но огромната ѝ пристрастеност е кайтсърфинга, с който се занимава интензивно от 9-годишна.

За страдание, в България няма целогодишни условия за подобен вид тренировки, изключително за характерния жанр, който си е избрала, по тази причина фамилията би трябвало доста да пътува. Често в Гърция и Италия , а през зимните месеци – и до много по-далечни дестинации.

Организацията на всичко това е комплицирана, само че фамилията е напълно съсредоточено в това и влага всичките си запаси - и финансови, и времеви. Мила Пеева е уредник на корпоративни събития и тиймбилдинги и е удовлетворена, че това ѝ разрешава да пътува доста.
 Понякога Ая гони вятъра със своя кайтсърф и на рискови места в океана, където има акули, само че е същински смела
За да може да не прекъсва образователния развой, от 3 години Ая учи онлайн в британско учебно заведение, в което е отличничка. Говори съвършено британски език, тъй че това не е никакъв проблем за нея. Справя се и на още три езика – испански, френски и италиански.

Не всеки, който желае, може да взе участие в международния шампионат – би трябвало да е разпознаваемо име, да потвърди с видеоматериал на какво равнище е, да има рекомендации от треньори от целия свят. Ая първо има големия късмет предходната година да бъде призната в World Class Kite Academy – интернационално учебно заведение с интернат за деца от 14 до 18 години от целия свят с гений и предпочитание да се развиват.

„ Година и половина водихме договаряния, тъй като е по-малка от нужната възраст. Изпращахме материали, вършиха видеоинтервюта, с цел да оценят нейните качества и като персона, тъй като там се изисква да бъдат виновни, да работят добре в екип “, описа още майката.

Очевидно Ая има и тези умения, тъй като е призната – по този начин съумява и да учи, и да тренира интензивно дружно с другите деца, с които пътуват на разнообразни места по света според от климатичните условия. Там са единствено с няколко учители, без родители и с изключение на всичко друго, се учат и на автономия и грижа към другите. Така Ая прекарва два месеца през зимата в Кейптаун , Южна Африка, където кара кайт измежду китове и тюлени, а по-късно и на италианския остров Сардиния от март до май.
 Ая държи двете извоювани купи - златната и бронзовата, прегърната от своя добър другар Кристиан Георгиев - 4-ти на международната купа по сноуборд за юноши тази година
Благодарение на това, че вносителят на кайт екипировка обезпечава част от нея за Ая, тя съумява да се приготви по най-хубавия метод за международното състезание и да пребори конкуренцията на по-големи деца. Родителите благодарят от сърце за тази помощ, както и на всички други хора, които ги поддържат по друг метод.

След успеха самата Ая скромна споделя, че е постигнала триумфа си " с доста усилена работа най-много ". " Но като цяло надпреварите за мен са лесни, като душeвност, за мен е доста значимо да се фокусираш върху това, което искаш да направиш, а не върху това, което може да се обърка ", сподели още тя в предаването " Тази заран " на.

А в този момент Ая е по-мотивирана от всеки път за още победи. Новата ѝ фантазия е на 14 години да може да се състезава в лигата на огромните и още веднъж да завоюва първото място.

„ Мисля, че би трябвало да насочим вниманието към този и други рискови спортове, който доста деца харесват и практикуват, изключително към девойките, за които е много по-трудно, а доста от тях са надарени. Трябва да им се обърне внимание, тъй като децата се радват и се усещат стимулирани “, споделя още майката на Ая.

Сега обаче тя има потребност да си почине след тежкото съревнование - показва си, че ще лежи на плажа с книга. Последната, която е прочела, е " 1984 " на Джордж Оруел . И ще може да обърне повече внимание на обичаното си занимание - въпреки и дейна спортистка, доста обича да свири на пиано и от 4 години взема онлайн уроци. Нейната учителка споделя, че има гений и в това. И Ая не стопира да го развива, има портативно електрическо пиано даже до леглото си в кемпера.

„ Доставя й голямо наслаждение да свири, тя просто е дете, което като се захване с нещо, което му е същински прелестно, дава от себе си всичко допустимо “, споделя още гордата майка, която е съумяла да сдържи сълзите си след успеха, с цел да не стопира да се усмихва щастливо.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР