Едни от най-известните писатели и умове на различните епохи –

...
Едни от най-известните писатели и умове на различните епохи –
Коментари Харесай

Ако Дякона бе останал жив, щеше да… Дали?

Едни от най-известните писатели и мозъци на другите столетия – от древността до през днешния ден, - ставали обект на утопията. Всъщност това е опция на към този момент известното.

Ако цар Иван Шишман бе мощен държател, щеше да разгроми османските нашественици и да сътвори Балканска империя дружно с гърците и сърбите.

Ако европейските рицари бяха победили Баязид Светкавицата по време на кръстоносния поход при Никопол…

Ако вместо Червената войска, от Гърция у нас бяха влезнали английските войски на 8 септември 1944 година И тъй наречените и така нататък

В този смисъл разногласията, дали 18 или 19 февруари и точната дата за отбелязване годишнина от обесването на Васил Левски са незначителни.

И въпреки всичко: Какво би правил Апостола, в случай че бе оживял?

Поглед към форумите:

Nostel: И по този начин, Левски е с ботуши при случката в къкринското ханче, навущата му не се разплитат и той съумява да избяга. По късно минава Дунав и се открива Влашко, откъдето продължава да провежда подготовката за въстание. Според мен въстанието щеше да е по добре проведено и с доста по огромен обсег. Едва ли би приключило с триумф, само че мащабът щеше да провокира голям отзив и да сложи България в по-изгодна позиция при договарянията с великите сили.

Ishamael: Според мен, в случай че Апостола беше останал жив след Априлското въстание (където най-вероятно би умрял героичен, в случай че беше жив през 1876 г.), Освободителната война и Берлинския конгрес щяха да са си същите, единствено че първият министър ръководител от Либералната партия щеше да се споделя Васил Иванов Кунчев. Вероятно Батемберг нямаше да посмее да назначи държавно управление на Бурмов през главата на гласоподавателите и либералите щяха да поемат ръководството незабавно. Къде щеше да е разликата? Разликата щеше да пристигна от отношението към Русия. Левски напълно не е русофил и двамата с Батемберг евентуално щяха да работят дружно с цел да тушират съветското въздействие в България. В този смисъл Стамболовите способи щяха да намерят приложение десетилетие по-рано и може би до режим на пълномощията нямаше да се стигне. Неособено топлите връзки с Русия щяха да създадат Съединението проблематично, само че Левски щеше да компенсира със самата си персона. Въпросът е тогава, какъв брой дълго щеше да се задържи на власт? Нека не си вършим илюзии, че митологията към Апостола щеше неизбежно да рухне в случай че той беше останал жив и си беше изцапал ръцете с политиката. Най-вероятно, сходно на Петко Каравелов, щеше да е най-малко 4-5 пъти отпред на страната... Във всеки случай, през 1907 година Левски щеше да е на 70 и най-вероятно да се отдръпна от политиката. За неговият 82-ри рожден ден народа щеше да се събере пред дома му в София с цел да изплаче тъгата си от Ньойския Договор, а няколко години по-късно Апостолът на Свободата щеше да почине добродушно вкъщи, а погребението му да събере рекорден брой опечалени, трансформирайки се в един финален ослепителен образец на българския национализъм до момента в който държавното управление на Български земеделски народен съюз се пробва да ръководи клатушкащата се страна. След 1945 година наследниците на Левски или щяха да влязат в Българска социалистическа партия като персони, носещи престижа на своя баща/дядо или да бъдат преследвани от националната власт и да избягат в чужбина дружно. Във всеки случай, след 1990 година някой Кунчев или Кунчева щеше да ни приказва от трибуната в Народното Събрание без значение от редиците на коя партия...

Unewll: Левски и Бенковски не са от същото тесто като Г. Димитров, та да офейкат до момента в който към момента е безпроблемно, така че възможностите им за оцеляване не са били огромни. Но да приемем, че все пак са оживели. Левски в действителност е можело като Че Гевара да иде в някоя друга страна да прави въстание - примерно в Албания. Бенковски пък е по-скоро нещо от вида на водачите на двете сръбски въстания, така че нищо чудно да беше оглавил страната, да беше детрониран поради деспотично ръководство и отпред да беше застанал отново Фердинанд.

На мен ми се желае да си показва, какво би станало, в случай че Левски прескачайки оградата, вместо в ръцете на турците беше попаднал във времеви портал и се беше озовал в днешното време. Каква ли оценка щеше да даде на това, което се случва? Със сигурност ГЕРБ и Движение за права и свободи щяха да бъдат във фокуса на неговата рецензия. Корумпираните политици щяха да имат огромен проблем. Или Левски щеше да има огромен проблем с корумпираните…

Assen: Приемаме, че ориста на Левски е сходна на тази на Захари Стоянов. След Къкрина се завръща във Влашко, откъдето още веднъж се връща в България и прави още по необятна подготовка, в Софийско, Македония, делиормана, Родопите. Рано или късно обаче ще има пробив, неизбежно е. И въстанието стартира по рано. Всъщност имаме априлското въстание в по огромен мащаб. Целият Балкан гори в огъня.
Левски е властническа фигура и като подобен мачка с груба мощ своите съперници. Така си основава врагове измежду българите, НО и последователи, а също така ръководи въстанието доста по-ефективно. Левски става не просто бунтовник, а нещо доста повече, началник на най огромната партия измежду българите. Ако въстанието е в действителност огромно, то Левски към този момент има престижа да договаря с турския султан и съветския цар като еднакъв.
Въстанието продължава доста по дълго, месеци наред, репресиите пък не престават още по дълго. Раненият Левски колкото да съумява да се избави в Сърбия. Там той провежда още една легия, която взе участие във войната и води договаряния със сърби и руснаци. Авторитетът му на интернационалната сцена и в България ще нарасне неведнъж. Името му ще влезе в устата на българите като индивида, повел целия народ срещу турците.

Няма подозрение че ще има мнение по Цариградската конференция и че руснаците ще го потърсят. Дали ще се кооперира с руснаците? В това съм убеден, след неуспеха на въстанието няма да има различен избор. След освобождението вероятно България би била доста по огромна, тъй като си има лидер и е потвърдено че българския народ желае независимост.

Левски щял да върви в Албания, не го имам вяра. Щяха да се намерят други проблеми с които да се заеме, освобождението на Македония, построяването на страната. Батенберг би бил цялостен фигурант. Не може да сравнявате Стамболов с Левски, просто Левски е нещо доста по огромно. Най евентуално би построил собствен персонален режим. Навярно нямаше да съществува източна румелия, та нямаше да има и рецесия обвързвана с нея.

Най евентуално спора щеше да върви за или срещу тясно обвързване с Русия. Дали Левски би построил постоянен персонален режим? Най евентуално да, имал е и волята и силата и престижа да го направи. Едва ли би останал дълго жив след рухването си от власт, информация Стамболов.

NELIN: Ако Левски беше се отървал - най-вероятно щеше да го сполети ориста на Алеко Константинов или Стамболов. Бай Ганьо не прости.

Един от Ловеч: Дейността на Апостола на свободата Васил Левски е била мощно обвързвана с Ловеч. Това е бил един от най-важните градове в организацията на революционната активност. От тук са се управлявали дейностите на другите революционни центрове, а Левски е употребявал града като леговище доста пъти. Местните обичат да споделят историята, че в случай че Левски бе останал жив, Ловеч щял да бъде определен за столица на България, унаследявайки централната си роля в революционното придвижване.

***

Ако ви се коства, че концепцията да си представим, че Дякона е оживял е наивна и несъстоятелна, знайте, че сходни неща се вършат от дълго време в доста страни за известни персони и национални герои.

Цяла плеяда съветски историци допускат, каква би била ориста на Русия, в случай че княз Михаил Скопин-Шуйски не е бил токсичен на 23 години в начало на 17 век. Наричат го Спасителят на Москва, въпреки да не е съумял да приключи своето дело и Смоленск и други региони са покорени от Полша. Някои историци даже пишат, че в случай че Михаил се бил родил в античния Рим е щял да победи и да бъде любим на римляните, само че в Русия той бил обречен…

В Съединени американски щати нерядко се разисква, какво би станало, в случай че президентът Джон Ф. Кенеди не бе погубен в Далас. Едни анализатори считат, че той щял да спре войната във Виетнам. Други, че щял да я ескалира. Предполагат също, че е щял да усъвършенства връзките сред Съединени американски щати и Съветския съюз.

Същите прогнози се вършат и във връзка с Мартин Лутър Кинг. Смята се, че в случай че не е бил погубен, е щял да бъде първия негър президент на Съединени американски щати.

Екип на Фрог нюз

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР