Една скала крие тайни от Симеонова България. И учените ги

...
Една скала крие тайни от Симеонова България. И учените ги
Коментари Харесай

Една скала крие тайни на единадесет века. Накъде ни водят те? – документалният филм „Графити от Златния век“ на Бойко Василев по БНТ

Една канара крие секрети от Симеонова България. И учените ги разкриват. Но можем ли да разберем духа на това време? Можем ли да си представим неговите герои? Можем ли да осмислим посланията им?
 Бойко Василев с проф. Казимир Попконстантинов в кадър от кино лентата.

Тези въпроси си задава документалният филм на журналиста от Българската национална телевизия Бойко Василев – „ Графити от Златния век “ – който ще бъде излъчен тази събота, 14 януари, от 16:30 ч. по Българска национална телевизия 1.

„ Това е един от четирите документални филми, които съм посветил на българския IХ-Х век и паралелите с днешния ден. Те са непредвидени: от грамотността до пътя ни към Европа. Все ми се коства, че времето, наречено „ Златен век “, крие загадка, която сме изгубили вечно. С помощта на същинските учени можем да се докоснем до същинските следи на тези хора, без измислици и спекулации. Много от книгите са изчезнали. Но тихите герои на Златния век – Антоний, Михал, Пафнутий – са оставили своите знаци в скалите за нас. Вероятно са се надявали, че ще ги открием “, споделя Бойко Василев, който основава кино лентата „ Графити от Златния век “ в екип с оператора Михаил Врабчев и режисьора Миглена Атанасова.

В средновековния скален манастир над село Крепча, Поповско, са вдълбани два от най-важните надписи на Първото българско царство. Първия открива бащата на българската археология Карел Шкорпил още през ХIХ век.

През 1971 археологът и епиграф проф. Казимир Попконстантинов намира другия, който се оказва сензация: първият датиран надпис на кирилица в света – от октомври 921 година, разцветът на Златния век.
 Първият датиран надпис.

По време на фотосите на кино лентата, благодарение на специалистите по телекомуникации и лазерни технологии Георги Христов и Пламен Захариев, професорът прави следващото изобретение в скалата – тъкмо 1100 години след надписа и половин век след откриването му. Попконстантинов разчита ново изречение, изписано в камъка и до момента останало прикрито:

„ Писа же поп остарели Пафнутий “.
 Вторият открит надпис.

Така излиза наяве кои са създателите на двата надписа от Х век. Досега се знаеше, че „ недостойният Михал “ е изписал Шкорпиловия надпис. Сега към този момент се разбра, че откритият от Попконстантинов надпис е изписан от възрастен духовник на име Пафнутий.

Надписите от Крепча имат обаче основен воин. Те описват за мистериозен духовник и литератор – светият отец Антоний, чийто възпитаници са Михал и Пафнутий. Кои са те? Откъде са? Какво е била тяхната роля в Симеонова България? Филмът пита свещеници, интелектуалци, учени от България и Русия.

Крепчанските букви в скалите потвърждават, че кирилицата първо се появява в североизточната част на Първото българско царство. Там са ситуирани и скалните манастири, изясняват учените във кино лентата.
 Изглед към скалните манастири.

Всичко това е обвързвано с държавните и духовните центрове на средновековна България – Плиска, Велики Преслав, Дръстър, по-късно – Велико Търново.

Следват още огромни въпроси: за грамотността тогава и днес; за античните замъци и водещата роля на североизтока в българското Средновековие; за полезностите, завещани от монасите-книжовници;  за следовниците на Антоний. Един от тях е поетът и преводач от Крепча Ахмет Емин Атасой, медиатор сред българската и турската просвета. Вдъхновен от скалния манастир, той живее, с цел да гради мостове на духа.

Авторът на Шкорпиловия надпис, Михал, ни насочва необичайно предизвестие:

„ Който трансформира тази черква в житница (т.е. хамбар), да дава отговор пред Бога! “

Героите на кино лентата „ Графити от Златния век “, измежду които русенският митрополит Наум, разсъждават върху този завет, върху избора сред материалното и духа в днешното време.

Гледайте документалния филм „ Графити от Златния век “ на Бойко Василев – тази събота, 14 януари от 16:30 ч. по Българска национална телевизия 1.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР