Една от целите на френското председателство на съвета според Еманюел

...
Една от целите на френското председателство на съвета според Еманюел
Коментари Харесай

Новата военна стратегия на ЕС

Една от задачите на френското председателство на съвета съгласно Еманюел Макрон е " прекосяване от Европа на съдействие вътре в нашите граници към мощна Европа в света, изцяло суверенна, свободна да прави своя избор и да бъде стопанин на ориста си ". По-конкретно в региона на защитата това значи " научаване на езика на силата ", споделя висшия представител на Европейски Съюз за външната политика Жозеп Борел.

Още през ноември предходната година Европейски Съюз предлага своя вид за военна тактика, нар. " Стратегически компас ". Няколко месеца по-късно, когато ненадейно " войната още веднъж се завърна в Европа " (по думите на ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен), предлагането влиза на масата на договарянията, само че страните са по-обединени и подготвени за съответни дейности. Европейската работа за външна активност (ЕСВД) изпрати новия вид на Стратегическия компас на страните, а крайното решение от водачите на страните се чака до края на месец март.

" Стратегическият компас на блока - първата му Бяла книга за защитата - ще бъде основен резултат от френското председателство. Някои може да настояват, че единственият метод водачите на Европейски Съюз да приказват за предприемане на дейности е като разгласяват нов документ. Но Стратегическият компас залага твърди задължения, а освен обещания ", споделят от американския тинк-танк Atlantic Council в собствен разбор.
Какво ще съдържа новата военна тактика на Европейски Съюз
Фокусът в новия документ е върху Русия, обявявайки дейностите на Москва в Украйна за " непредизвикани и голословни ". Споменава се още военната експанзия на Русия в Грузия през 2008 година, противозаконното анексиране на Крим през 2014 година и поддръжката на въоръжени сепаратистки групи в отделилия се район Донбас на Украйна. Допълнително се отбелязва опасността от готовността на Русия " за потребление на най-високо равнище на военна мощ, без значение от правни или филантропични съображения, съчетано с хибридни тактики, хакерски атаки и манипулиране и интервенция на непозната информация, енергийна насила и нападателна нуклеарна изразителност ".
Реклама
Обръща се внимание на териториалната целокупност и цялост на страните в Източна Европа, като за първи път се дава опция на Европейски Съюз за подпомагане и " повишение на отбранителните им качества в миг на рецесия ". Съгласно новите проекти за тази цел съюзът ще употребява " Европейския механизъм на поддръжка на мира " (EPF) с бюджет до 5 милиарда евро, който ще разрешава даване и на военна помощ.

Конкретно за Украйна пакетът включва: мярка за помощ в поддръжка на украинските въоръжени сили на стойност 50 млн. евро и мярка за помощ за доставка на смъртоносни оръжия, военна техника и платформи, предопределени за украинските въоръжени сили на стойност 450 млн. евро. Втората мярка се дефинира като невиждана, защото за първи път Европейски Съюз ще дава въоръжения за партньорска страна. Целта на мярката е да се подкрепят Украинските въоръжени сили, които са съумели да окажат опозиция на съветската инвазия и се нуждаят от спомагателни въоръжения, споделят от Министерството на защитата (МО) за " Капитал ".

Специално внимание е обърнато и на партньорските връзки на Европейски Съюз с Г-7, НАТО и Организация на обединените нации (включително с съответни страни като Съединени американски щати, Япония, Канада и Норвегия).
Защо е значимо за България
Предвидените цели за " увеличени и усъвършенствани разноски за защита " доникъде на 2022 година (в съгласуваност сред страните членки и ЕС) се чака да бъдат подкрепени и от спомагателни тласъци за взаимни вложения. Европейската комисия неотдавна предложи данъчни облекчения за европейски планове за въоръжение, като обмисля и премахването на Данък добавена стойност при закупуване на отбранително съоръжение, създадено в Европа.
Реклама
" Основното обръщение в третия ревизиран план на Стратегическия компас във връзка с вложенията в защитата е за увеличение на разноските в посока създаване на отбранителни качества на Съюза и за осъществяване на плановете по Постоянното структурирано съдействие в региона на защитата. Увеличаването на разноските за защита се чака да бъде ангажимент на страните членки. ", споделят от МО. Съгласно Отбранителния пакет на Европейска комисия се насърчава взаимното придобиване и създаване на отбранителни качества на Европейски Съюз и съдействието в региона на нововъведенията и проучванията посредством обезпечаване на отчасти финансиране от

Европейския фонд за защита. България, като участник, ще получи отчасти финансиране от Европейска комисия за тези съответни планове.

На централно място в Стратегическия компас е сложена и " транспортна инфраструктура с двойна приложимост в трансевропейската транспортна мрежа, с цел да се насърчи бързото и безпроблемно придвижване на боен личен състав, материали и съоръжение за оперативни разгръщания и учения, работещи в тясно съдействие с НАТО и други сътрудници ". Очаква се до края на 2022 година Европейски Съюз също да стартира да проучва потенциала на транспортната си инфраструктура за поддържане на широкомащабни придвижвания с къс период и да усъвършенства и хармонизира трансграничните процедури в границите на съюза до 2025 година.
Кои въпроси остават нерешени
Войната на Русия в Украйна още веднъж отвори дебата и за подсилване на Общата политика за сигурност и защита на Европейския съюз (ОПСО). Европейският парламент към този момент одобри резолюции, призоваващи за по-амбициозна ОПСО за противопоставяне на закани като тероризъм, хакерски атаки, потребление на миграцията за политически цели и непозната интервенция. Основният въпрос обаче за възможна обща армия остава отворен, както в Страгическия компас, по този начин и в новите оферти за ОПСО.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Икономика 3 Коментари и разбори 1 Войната в Украйна 2 Коментари и разбори 3 Енергетика 1 Войната в Украйна 2 Войната в Украйна 3 Свят Реклама
" Армия на Европейски Съюз няма да се случи в обозримо бъдеще ", сподели австрийският канцлер Карл Нехамер след срещата на върха на водачите на Европейски Съюз във Версай в петък.

От българското министерство на защитата също споделят пред " Капитал ": " От първия до третия, финален, план на Стратегическия компас не се планува основаване на обща европейска войска. Европейски Съюз обаче си слага за цел да усили потенциала на гражданските и военните задачи и интервенции, да им обезпечи гъвкави мандати, бърз развой на взимане на решение и по-голяма финансова взаимност. "

Държавите в Европейски Съюз се сплотиха към концепцията за основаване на Капацитет за бързо развръщане, което значи, че Европейски Съюз би трябвало да бъде подготвен да работи бързо и уверено при пораждане на рецесии, по опция дружно с сътрудници, а при нужда - и независимо. Капацитетът за бързо развръщане ще се състои от обособени модули. Ще надгради, само че няма да размени напълно до момента съществуващите бойни групи на Европейски Съюз.

Според дипломатическата работа на Европейски Съюз (ЕСВД), съставяща предлагането за Стратегическия компас, до 2025 година, ще би трябвало да можем " бързо да разгърнем европейски модулни сили от до 5000 бойци, в това число със сухопътни, въздушни и морски съставни елементи ". За крайния вид да документа обаче е належащо единодушие на всички страни членки.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
Предвижда се също по този начин подсилване на структурата за командване и ръководство, по-конкретно Звеното за военно обмисляне и осъществяване на задачи и интервенции на Европейски Съюз, и увеличение на готовността за деяние посредством постоянни учения на терен. За задачите на усилване на качествата на Съюза за ръководство на рецесии се планува още увеличение на разследващия потенциал на Европейски Съюз, основаване на Инструментариум на Европейски Съюз за битка с хибридните закани, актуализиране на политиката на Европейски Съюз за киберотбрана, усилване на дейностите на Европейски Съюз в морското пространство, създаване на Стратегия на Европейски Съюз за сигурност и защита в космоса, споделят още от българското Министерство на защитата.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Моника Върбанова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР