Една от петте най-разпространени форми на недеклариран труд у нас

...
Една от петте най-разпространени форми на недеклариран труд у нас
Коментари Харесай

Кои са най-разпространените форми на недеклариран труд

Една от петте най-разпространени форми на недеклариран труд у нас е обезпечаване на работа на познати, родственици и другари. Данните са от социологическо изследване предоставено от Главната ревизия по труда, предаде БНР.

Освен да наема другари и родственици най-честите форми на недеклариран труд, практикувани от бизнеса у нас, са обезпечаване на краткотрайна спомагателна работа без контракт, заплащане на част от заплатата неофициално на ръка, заплащане на добавка към заплатата, също неофициално или подписване на цивилен контракт, с който се прикрива работа на цялостен работен ден. 

С понижаване броя на заетите в предприятията се усилва и използването на този труд в микро, дребните и междинните предприятия той е най-разпространен.

Като най-рискови се оформят областите Кърджали, Враца, Велико Търново, Стара Загора, Бургас и Сливен, а икономическите браншове са строителство, селско, горско и рибно стопанство, хотелиерство, ресторантьорство, превоз, депозиране и пощи, интервенции с недвижими парцели. 

 istock istock
Наемането на служащ на краткотрайна или спомагателна работа без контракт се ползва от 2,5% от бизнеса, също толкоз от интервюираните споделят, че са плащали част от заплатите неофициално на ръка. 1,7% се наемали служащи посредством включване на цивилен контракти, с които да прикрият цялостен работен ден и най-често това се е случвало в хотелиерство и ресторантьорство.

Най-склонни да наемат недекларирано близки родственици и другари са работодателите във Враца, Кърджали и Стара Загора.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР