Една от най-популярните и незабравими комични опери Дон Паскуале от

...
Една от най-популярните и незабравими комични опери Дон Паскуале от
Коментари Харесай

Комичната опера Дон Паскуале“ на сцената на Софийската опера

Една от най-популярните и незабравими комични опери " Дон Паскуале " от Гаетано Доницети ще бъде показана на 12 април, вторник от 19:00 ч. в Софийска опера и балет.

Изящната музика на Доницети и сюжетът гениално пресъздават един добре прочут и безконечен житейски проблем – за любовта и перипетиите, през които минава тя, изключително когато става дума за благосъстояние и наследници.

За първи път операта " Дон Паскуале " е изиграна на 4 януари 1843 година в Париж и от този момент до през днешния ден се радва на голям зрителски интерес. Първата й режисура в България е през 1932 година в Софийската опера. " Дон Паскуале " е определяна от музикалната рецензия като една от най-ценните комични опери на Доницети. Творба, чиято музика композиторът основава единствено за 8 дни и посредством нея прави публиката съпричастна на страстите, завладели душата на остарелия ерген Дон Паскуале, който желае да направи живота си по-добър като се ожени за млада жена. Но дали упованията му ще се оправдаят?

В ролята на Норина ще забележим за първи път Дезире Ранкаторе. Тя е италианско трагично сопрано, родом от Палермо, което има дейна кариера на оперните и концертните подиуми в Европа.



В „ Дон Паскуале “ ще чуем известния бас Николай Петров. Като Доктор Малатеста дебют ще направи Венцеслав Анастасов. Той е запомнен от публиката в постановки като " Риголето ", " Тоска ", " Дон Карлос ", " Аида ", " Трубадур ", " Отело ", " Силата на ориста ", " Бал с маски ", " Чичовци ", " Кармина Бурана ", " Селска чест ", " Джани Скики ".

Сред върховите креативен изяви е партньорството с брат му Орлин Анастасов в осъществяване на Родриго и Крал Филип на премиерата на операта „ Дон Карлос “ в Палау де лас Артс Валенсия с диригент Маестро Лорин Маазел. Участва и в „ Ифигения в Таврида “, където пее дружно с великия Пласидо Доминго. Ролята на Ернесто е поверена на тенора Рейналдо Дрос.



Режисьор на спектакъла е Светозар Донев. Диригент – Жорж Димитров. Сценографията и костюмите са на Нела Стоянова. Диригент на хора е Виолета Димитрова. Концертмайстор е Людмил Ненчев.



Почитателите на оперното изкуство ще преживеят един същински музикален празник, превзети от динамичността на изобретателната драматургия и въодушевената интерпретация на ексцентричните облици от обичаните актьори и музиканти на Софийската опера.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР