Една от най-големите пречки за ефективната комуникация е невъзможността човек

...
Една от най-големите пречки за ефективната комуникация е невъзможността човек
Коментари Харесай

Речник на емоциите или как шефът на Microsoft спаси компанията от вътрешни размирици

Една от най-големите спънки за ефикасната връзка е невъзможността човек да опише възприятията си. Проблемът, обаче, става още по-голям, когато измежду бурята от страсти, които бушуват в нас, са намесени връзките с сътрудниците. Тогава рискуваме да провалим кариерата си и да извадим на показ най-лошите ни черти на характера. А това не е добре нито за нас, нито за бизнеса ни, изключително в случай че заемаме управителни длъжности. Да, само че никой не е застрахован против провали, а въпреки всичко сме хора и не постоянно съумяваме да скрием възприятията си от близките. Въпросът е по какъв начин да ги изразим? Разбира се, в такива моменти на помощ идват книгите. Знаете ли, че огромните корпорации също изпитват усложнения, когато би трябвало да се оправят с сходни проблеми? Звучи смешно, само че дано да дадем съответен образец.

Годината е 2014-а. Сатия Надела поема поста на изпълнителен шеф на Microsoft от предшественика си Стив Балмър. По това време компанията минава през стадий на жестока конкуренция, неприязън и игри под прикритие измежду висшите ръководители. Надела желал да промени културата на компанията и по тази причина на първата среща раздал на всички копия на книгата „ Езикът на живота “. Ненасилствена връзка “ на психолога Маршал Б. Розенберг.

Въпреки че книгата няма нищо общо с бизнеса, тя дава значим урок по водачество и работа в екип. Според написаното от психолога, връзката посред ни постоянно се утежнява, когато не можем да предадем тъкмо това, което усещаме. Често, пробвайки се да изразим възприятие, ние издаваме оценка или рецензия към някой различен.

Например, в случай че кажете: „ Чувствам, че съм бил свестен неправилно “, вие в действителност не изразявате усеща, а просто оценявате способността на някой различен да ви разбере. Може би главното възприятие е безпокойствие, неспокойствие или нещо друго. Мисъл като „ Чувствам се маловажна за хората, с които работя “ също не показва същинско възприятие, а просто разказва по какъв начин съгласно вас другите хора ви правят оценка. Основното възприятие може да бъде горест, отчаяние или отчаяние.

Розенберг изброява поредност от думи, които постоянно използваме, с цел да опишем по какъв начин се усещаме и които в действителност работят само като интерпретация на дейностите на други хора. Ако откриете, че употребявате някоя от тези думи, с цел да опишете възприятията си, направете отмора и се пробвайте да преодолеете главното възприятие, което ви подтиква към тези мисли.

Ето някои от думите, които използваме, с цел да изразим по какъв начин другите хора се държат с нас, а не какво в действителност усещаме: зарязан, афектиран, подложен на експанзия, лоялен, подложен на гонене, излъган, ужасяващ, потиснат, зарязан в неволя, жертва на операция, неразбираем, подценен, претрупан, употребява се с покровителството на някого, под напън, непризнат, одобрявам за даденост, непризнат, застрашен, не палучава поддръжка, нежелателен, употребен.

От друга страна, ето няколко думи, които биха могли да опишат по какъв начин се усещаме, когато оценяваме хората с тези думи: угрижен, сърдит, смутен, срами се от, комплициран, погнусен, наскърбен, отпаднал, разгневен, усеща се отговорен, ревностен, трагичен, нервозен, засегнат, печален, шокиран, внимателен, изплашен, изпитва дискомфорт, обезпокоителен, преживяващ.

Според психолога Маршал Розенберг, въоръжени с най-хубавия речник всеки човек може да предадете по-добре възприятията си и да изрази своите потребности във всяка обстановка.

„ Когато показваме своите потребности косвено - посредством потреблението на оценки, тълкования и облици, хората евентуално ще чуят рецензия. А когато хората чуят рецензия, те насочват силата си в самоотбрана или контраофанзива ”, написа Розенберг.

Например, представете си отговор, който можете да получите, в случай че обвините сътрудник в засегнатост или кажете нещо от рода на „ Аз съм афектиран “. Ситуацията няма да е по никакъв начин приятна, нали? Сега си представете отговора, в случай че ясно сте изразили възприятията си, както в изречението: „ Ядосвам се, когато казваш това, тъй като желая почитание и одобрявам думите ти като засегнатост “.

„ Ако желаеме състрадание от другите, тогава изразяването на нашите потребности посредством интерпретация или разбор на тяхното държание е разрушително “, изяснява психологът. И противоположното, колкото по-точно можем да свържем възприятията си със личните си потребности, толкоз по-лесно ще бъде на другите да реагират със състрадание към нас.

Източник: Business Insider

Редактор: Нели Тодорова  

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР