Единственото в България специализирано отделение по детска кардиология към Националната

...
Единственото в България специализирано отделение по детска кардиология към Националната
Коментари Харесай

Единственото отделение по детска кардиология в страната е в криза за пари и медицински сестри

Единственото в България профилирано поделение по детска кардиология към Националната кардиологична болница може да приключи активността си, в случай че до края на март не получи в допълнение финансиране от страната, предизвестяват лекари, представени от Българска национална телевизия.

В бюджета на отделението е насъбран недостиг от половин милион лв. и не доближават 20 медицински сестри. В края на предходната година пред БНР началникът на Клиниката по детска кардиология проф. Анна Кънева се оплака, че медицинските сестра всеобщо напущат поради ниските заплати. По думите й тогава, в " Детска реанимация " не доближават повече от 10 сестри, а в отделението по детска кардиология - 7 или 8. Тези, които са останали на работа, се грижат за повече деца и са принудени да дават изключителни наряди.

Заради дефицитите " клиниката главно работи сега като незабавна клиника. Приемат се незабавни заболели и се вземат решение незабавни проблеми. Останалите някак си ги отлагаме за по-нататък ", разяснява в този момент пред Българска национална телевизия Кънева.

Ръководството на болничното заведение не може да предложи по-високи заплати, с които да притегли нови фрагменти, нито има пари за ремонт и закупуване на нова инсталация. Същевременно в отделението всяка година се одобряват по 900 деца с вродени сърдечни малформации. Според началника на отделението по хирургия на вродени сърдечни малформации Стоян Лазаров решението е тази активност да се подпомагана непосредствено от страната по стратегии вместо да се разчита на клиничните пътеки, които са незадоволителни по стойност.

" Ще бъдем дейни, ще създадем всичко допустимо да съхраним тази активност, тъй като тя е неповторима за страната. Ако тя приключи своята активност, всичко това ще легне на страната, което ще бъде в пъти, пъти повече ", разяснява шефът на Националната кардиологична болница проф. Марио Станкев.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР