Единственото по-лошо от това да спукаш гума е да няма

...
Единственото по-лошо от това да спукаш гума е да няма
Коментари Харесай

Една трета от новите коли идват без резервна гума

Единственото по-лошо от това да спукаш гума е да няма по какъв начин да я оправиш. Именно такава е обстановката за от ден на ден притежатели на нови коли, които с изненада откриват, че под кората на багажника има в най-хубавия случай единствено ремонтен комплект за спукана гума. Според данните на Американската автомобилна асоциация AAA през 2015 36% от новите коли в страната се продават без аварийна гума. В Европа обстановката е идентична, оповестява Automedia.bg.

От информацията излиза наяве, че растежът на колите без пето колело в багажника е повече от сериозен, защото през 2006 в Америка делът им е бил едвам 5%.

Причината за всичко това е добре известна. Производителите по всякакъв начин се пробват да понижат цената, да освободят повече багажно пространство, а и да понижат тежестта на своите модели, с цел да отговорят на затягащите се регулации за междинния разход на техните модели. Именно поради това, в последните няколко десетилетия, обичайните пълноразмерни аварийни гуми бяха сменени от тънки и спестяващи място “патерици ”. Впоследствие даже те започнаха да отстъпват място на ремонтни комплекти, състоящи се от спрей и мини компресор. Криковете и останалите принадлежности пък при някои марки изцяло изчезнаха, което породи нови безредици измежду потребителите.

Специално в Щатите, автомобилните производители са изправени пред вероятността до 2025 да понижат междинния разход на гориво на моделните си гами до 5.2 л/100 км, а за задачата, с изключение на на технологии, фирмите разчитат и на по-ниско тегло. Подмяната на пълноразмерна аварийна гума и инструментите към нея с ремонтен комплект, който тежи по-малко от 2 кг, може да понижи цялостното тегло на колата с до 14 кг в някои случаи, което в автомобилния свят е доста. Освен това, за задачата фирмите не би трябвало да влагат милиони в инженерство и технологии, а просто да не инсталират въпросния съставен елемент, което е изключително изкушаващо за тях.

От AAA са разпознали 136 модела, продавани на американския пазар, чието серийно съоръжение не включва аварийна гума, въпреки че някои от тези модели оферират пето колело против доплащане. Всеки от огромните автомобилни производители продава най-малко един модел без аварийна гума, като описът е цялостен със спортни коли, купета и хибриди, при които пространството е основно, както и с немски първокласни коли и кросоувъри, които постоянно са оборудвани с гуми от вида Run Flat.

В последното десетилетие повече от 29 милиона автомобила, продадени в Щатите, не разполагат с аварийна гума, сочи изследването на AAA. Шофьорите, които не са наясно, че колите им не са оборудвани с в допълнение колело най-вероятно ще схванат за това в най-неподходящия миг - когато закъсат на пътя. В множеството случаи, автомобилните производители заместват аварийна гума с ремонтен комплект, който се състои от малко компресорче и специфичен препарат, който се впръсква през винтила и запушва дупката. Така или другояче обаче, тези комплекти са ефикасни единствено в случаите, когато пробивът е дребен и е в централната част на гумата или най-просто казано, някъде в грайфера. Ако гумата е спукана в профил в борда, въпросният спрей не може да запуши дупката и надлежно вие оставате неподвижни на пътя. В някои случаи препаратът може да повреди окончателно и сензорът на системата за надзор на налягането в гумите, а подмяната му не е изключително евтина.

От друга страна, някои производители залагат на гуми от вида Run Flat. При тях бордът е интензивен и може да носи тежестта на колата, даже и без никакво налягане на въздух в гумата. И тук обаче има уловки - тези гуми са по-скъпи, возят по-твърдо, а монтажът и демонтажът им е по-труден и надлежно експертите взимат повече пари за услугата.

След всички тези размисли, би трябвало да се вземе поради и фактът, че технологиите при производството на автомобилни гуми непрекъснато се развиват, което от своя страна спомага за все по-редките случаи на загуба на налягане. Най-просто казано, през годините гумите станаха доста по-устойчиви на пръсване. В тази връзка, един от водещите производители Michelin оповестява, че изследванията му в региона демонстрират, че средностатистическият водач в наши дни кара приблизително повече от 100 000 километра сред два случая на пръсване.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР