Единственият естествен спътник на Земята се е формирал преди 4,425

...
Единственият естествен спътник на Земята се е формирал преди 4,425
Коментари Харесай

Възможно е Луната да се окаже с 85 млн. години по-млада

Единственият натурален сателит на Земята се е формирал преди 4,425 милиарда години - към 85 милиона години по-късно от досегашните хипотези, сочи ново изследване на откриватели от Германския аерокосмически център (DLR), Tехническия университет в Берлин и Института по планетоогия към университета в Мюнстер.

Според базисните схващания Луната е основана от остатъците, останали от пагубен конфликт сред протоземята и протопланета с размер на Марс, наречена Theia. Този конфликт провокирал лунен магмен океан и дал началото на обособяването на земния сателит. Времето, през което са се случили тези събития, обаче остава неуточнено изцяло.
„ Резултатите от нашето последно моделиране демонстрират, че младата Земя е била ударена от протопланета към 140 милиона години след раждането на Слънчевата система преди 4,567 милиарда години “, споделя доктор Максим Морис, откривател в DLR и Teхническия университет в Берлин. „ Според нашите калкулации, това се е случило преди 4,425 милиарда години - с вероятно отклоняване от 25 милиона години - и Луната се е родила " – добавя той.
„ Луната се е образувала за малко време, евентуално единствено за няколко хиляди години “, уточнява  доктор Дорис Бройер, началник на отдела за планетарна физика в Института за планетарни проучвания на DLR. „ Нашите калкулации демонстрират, че това най-вероятно се е случило в самия завършек на образуването на Земята ", сподели съавторът доктор Сабрина Швингер, също от DLR.
Океанът от лунната магма бързо почнал да се втвърдява и да образува кора от плаващи, леки кристали на повърхността. Но под тази изолираща кора, която забавила по-нататъшното изстудяване и сгъстяване на магмения океан, Луната дълго време останала разтопена. Досега учените не можеха да дефинират какъв брой време е лишило магменият океан да кристализира изцяло. За да изчислят живота на лунния магмен океан, създателите употребявали нов компютърен модел, който за първи път изчерпателно преглежда процесите, участващи във втвърдяването на магмата.
„ Резултатите от модела демонстрират, че магменият океан на Луната е съществувал дълги години и са били нужни съвсем 200 милиона години, с цел да се втвърди изцяло в мантийната канара “ - споделя доктор Морис.
„ Сравнявайки измерения състав на лунните скали с планувания състав на магмения океан от нашия модел, ние успяхме да проследим еволюцията на океана назад до неговата начална точка - времето, в което се е образувала Луната “, споделя доктор Швингер. Резултатите демонстрират, че Луната се е образувала преди 4,425 милиарда години.
Изследването е оповестено в списание Science Advances.
Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР