Единствената златна медалистка на България от зимни олимпийски игри -

...
Единствената златна медалистка на България от зимни олимпийски игри -
Коментари Харесай

Екатерина Дафовска: Олимпийските игри са като една модерна война


Единствената златна медалистка на България от зимни олимпийски игри - биатлонистката Екатерина Дафовска (Нагано 1998), показа, че най-важният състезателен конгрес на планетата постоянно е бил като война.

Днес (4 февруари) в 14:00 ч. българско време ще започват 24-ите зимни олимпийски игри в Пекин. Българската делегация се състои от 16 спортисти, като 8 от тях са биатлонисти.

" По принцип едни олимпийски игри са си като една съвременна война, тъй като всички отиват там с най-хубавите си екипи, средства, хора. Страшно доста се влага. Престиж е, когато някой победи и завоюва. Предпочитам да не приказваме за шансове и за медали. Винаги съм го казвала преди олимпийски игри. Да оставим спортистите оптимално да се концентрират и да дадат всичко от себе си. Това, което слушам от тях, е, че изискванията са тежки, само че те ще бъдат такива за всички. За нас студът е по-притеснителен, тъй като е от -10 градуса надолу. По-бързо измръзваме, в сравнение с другите народи, които живеят на сходни студове. Всеки има късмет. Най-вече поради вятъра, който в последните дни има, не можем да допускаме. Там планината е доста открита, няма дървета. Наблизо има пустиня и този мощен вятър донася пясък, който е омесен с изкуствения сняг. Това прави ваксата да пада по-бързо от ските. Но и това е за всички ", разкри Дафовска, която отпътува за Пекин скоро.

Снимка: Reuters


Тя разкри и първите усещания на българските биатлонисти, които към този момент дойдоха в Китай. Мерките за ограничение на ковид са извънредно строги.

" Носят се маски. Всеки ден заран първо се прави тест. Ако си негативен, тогава тръгваш за ежедневните си отговорности. Около 15 минути е дистанцията от селото до центъра. Засега там всичко е обикновено. Всички са опаковани. Китайците са се подготвили доста добре. Това е една сигурност за спортистите ", сподели тя.

Снимка: Lap.bg


Преди Игрите Дафовска, като президент на федерацията по биатлон, съобщи, че има проблеми с финансирането и изпращането на цялостна делегация за Пекин ще е мъчно. Все отново централата получи нужните средства и в Пекин ще имаме 8 представители в биатлона.

" Успях с доста огромни премеждия. Зимните федерации бяхме изоставени след летните олимпийски игри и промяната на служебно държавно управление, обикновено държавно управление, избори. На нас ни се отрази най-вече. Ние си знаем какво ни е коствало. Важно е, че стигнахме до олимпийските игри, спортистите са живи и здрави. И дано да покажат най-хубавото ", съобщи Дафовска.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР