Един от създателите на нервнопаралитичното вещество, с което беше отровен

...
Един от създателите на нервнопаралитичното вещество, с което беше отровен
Коментари Харесай

Един от създателите на `Новичок`: Само Русия може да стои зад отравянето на шпионина

Един от основателите на нервнопаралитичното вещество, с което беше токсичен някогашният съветски разузнавач Сергей Скрипал - съветският химик Вил Мирзаянов, разгласи, че единствено Русия може да стои зад офанзивата.

83-годишният Мирзаянов е оказал помощ за основаването на " Новичок ". Той живее от повече от 20 години в Принстън, щата Ню Джърси. 

Според него няма по какъв начин офанзивата да е станала без присъединяване на съветското държавно управление, защото Русия държи под непоколебим надзор своите ресурси от веществото " Новичок ". 

Бившият разузнавач Сергей Скрипал и щерка му Юлия са в сериозно положение в болница, откакто бяха отровени с нервнопаралитичното вещество в английския град Солсбъри. 

Британският министър председател Тереза Мей упрекна Русия за офанзивата. Тя обяви, че в тази връзка Лондон гони 23-ма съветски дипломати и се анулират всички контакти с Русия на високо равнище. 

Москва отхвърли обвиняванията. 

" Фактът, че Кремъл, сходно на всички нарушители, непрестанно отхвърля, не значи нищо ", сподели Мирзаянов, представен от Ройтерс. 

Мирзаянов съобщи, че години наред е тествал и подобрявал " Новичок " - наименование, което било обещано на група химически оръжия, основани скрито в края на Студената война. Това оръжие е над 10 пъти по-мощно от по- известния Ви Екс (VX), различен нервнопаралитичен сътрудник.

В рамките на програмата са създадени тонове от веществото. То е създадено единствено в Русия и никой в света не е знаел за него, акцентира Мирзаянов.

В началото на 90-те години, когато страните по света почнали да подписват Конвенцията за възбрана на  химическите оръжия, Мирзаянов се разгневил, че Русия крие съществуването на " Новичок ".

Той бил уволнен и пратен в пандиза, откакто изложил подробна информация за новото потомство химически оръжия в публикация за вестник. Обвиненията против него били свалено по-късно под натиска на западни представители.

Вил Мирзаянов отпътувал за Съединени американски щати, където разгласил книга за тайната стратегия. 

В нея взели участие сред 30 000 и 40 000 души, в това число 1000, които работели съответно по " Новичок ", само че мнозина не знаели за същинската същина на програмата.

По думите му веществото може да се получи посредством разбъркване на безвредни съставки, което е улеснило Русия в производството на материалите за " Новичок " под прикритието на произвеждане на химикали за земеделието. 

Веществото поразява нервната система, блокира дишането и провокира невъобразима болежка, съобщи Мирзаянов, който изясни, че е виждал доста животни, в това число мишки, плъхове и кучета, да бъдат подлагани на отровата.

" Това е мъчение. Напълно нелечимо е ", съобщи той. 

Според Мирзаянов повода за офанзивата против Скрипал евентуално е желанието на Кремъл да сплаши други дисиденти да мълчат. 

" Бях шокиран. И в най-лошите си сънища не съм си представял, че това химическо оръжие, създадено с мое присъединяване, ще бъде употребявано като терористично оръжие ", сподели още химикът. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР