Един от последните диви плажове по Южното ни Черноморие ще

...
Един от последните диви плажове по Южното ни Черноморие ще
Коментари Харесай

Заплашен е един от последните диви плажове по Южното Черноморие

Един от последните диви плажове по Южното ни Черноморие ще бъде предан чартърен. Възможно е още това лято на " Липите " край Синеморец да има шезлонги и чадъри.
Плажът е част от Природен парк " Странджа " и предпазена околност " Силистар ". Мястото попада и в две предпазени зони. Въпреки това, е извършен конкурс, без да е координиран с екоминистерството и дирекцията на парка.
От години регионалната администрация в Бургас и Министерството на туризма се пробват да намерят собственик на дребното плажче. Досега то постоянно е оставало в графата " безстопанствени плажове " .
За туристи плаж " Липите " е наличен единствено пешком. Има два пътя до него – и двата минават през гората. По единия се върви към 2 километра, по другия малко по-малко. В цялата околност работи специфичен режим.
" От 1992 година, когато е оповестена тази предпазена територия – Защитена местност " Силистар ", е неразрешен достъпът на МПС-та, които не правят горскостопанска или селскостопанска активност. Същата възбрана е включена и в Плана за ръководство на предпазената околност ", уточни Иван Камбуров, гл. специалист " Биологично многообразие " – ДПП " Странджа ".
Въпреки сложния достъп, плажът е желан от фенове на природосъобразния туризъм. Затова и те реагираха остро на новината, че плажът ще бъде предан чартърен.
" Трябва да ги глобяваме за прекосяване през тези горски пътища. Няма по какъв начин да се случи , би трябвало да се наруши тази заповед! Трябва да мине незаконно ", сподели Николай Вълчанов, шеф на РГС – Царево.
Какви ще са евентуалните вреди от поток от коли през гората и построяването на инфраструктура до плажа не е изследвано.
" Тези вековни габъри са част от едно естествено местообитание, което е защитавано в мрежата " НАТУРА 2000 ". Те са обрасли с лиани и са една от положителните визитки на Защитена местност " Силистар ", която се считаше, че е една от най-богатите, като растителни типове в България, уточни Иван Камбуров, гл. специалист " Биологично многообразие " – ДПП " Странджа ".
4500 хектара горска територия – от Бутамята до кльона на Резово са предоставени за стопанисване за 15 години. Концесионерите на ловния сектор, през който се минава за плажа, не знаеха, че е предан чартърен.
" Ако дадем достъп през гората, това значи, че би трябвало да преправяме пътища, хора непрекъснато да има вътре, което при всички случаи нарушава концесионния контракт . Това са пари, които ние вкарваме и то не малко – някъде към 100 хиляди лева годишна такса, която плащаме на Агенцията по горите, на Министерство на земеделието. Ако вкараме коли, коли, палатки и т. н., това значи, че отиват нещата на неуспех и ние най-вероятно ще желаеме обезщетение от страната ", съобщи Румен Караманов, концесионер на ловджийски сектор " Чилията ".
На нов конкурс през февруари се явява един претендент, който печели търга за идващите 5 години – против 3000 лева наем на сезон и предложение за 8 лева на чадър и шезлонг.
Проверка на Министерството на туризма е посочила, че линията се намира " отвън предпазена зона ", излиза наяве от отговор до bTV. От ведомството са изпратили писмо до екоминистерството, което да удостовери това мнение.
" Плаж " Липите " попада в Политическа партия " Странджа " и Защитена местност " Силистар ". Това са две предпазени територии по Закона за предпазените територии, както и в две НАТУРА зони – предпазена зона " Странджа за запазване на дивите птици " и предпазена зона " Странджа за запазване на предпазените местообитания ". Плажът е далечен от обитаемо място, среща се измежду горска територия, няма никаква връзка. Няма възбрана за стопанисване на плажа и отдаване, само че инфраструктурата до него е неприемлива на този стадий! съобщи Детелина Иванова, Регионална инспекция за опазване на околната среда – Бургас.
6000 квадратни метра от площта на плажа са дюни. Любители на плаж Липите приготвят митинг, в случай че линията бъде дадена за стопанисване.
" На този плаж имаме едни обширни зараждащи се дюни. Зад тях се виждат и преносимите бели дюни, с растителността, в които са открити и любопитни редки растения. Някои от тях са включени в Червената книга, като пясъчната лилия. Зад тях към този момент е фронтът на нормализираните дюни. Дирекцията на парк " Странджа " не е осведомена, че са осъществени такива преценки какво ще бъде въздействието. Също по този начин не знам дали е провеждана някаква процедура, обвързвана с отреждането на специфичен имот за паркинг ", сподели Иван Камбуров, гл. специалист " Биологично многообразие " – ДПП " Странджа ".
Очаква се мнение на екоминистерството дали отдаването на плажа чартърен ще повреди предпазената околност.
От Министерството на туризма прецизираха, че договорът за наем за плаж " Липите " още не е подписан и дали линията ще бъде отдадена за стопанисване – ще бъде решено след детайлна експертна оценка.
Снимка: архив
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР