Един от основните замърсители на въздуха в Русе – заводът

...
Един от основните замърсители на въздуха в Русе – заводът
Коментари Харесай

Промишлен замърсител поставя биофилтри , за да опази въздуха на Русе


Един от главните замърсители на въздуха в Русе – заводът за автомобилни елементи „ Монтюпе “, ще сложи биофилтри, с цел да предотврати изпускането на нездравословни излъчвания в атмосферата. Това е част от краткосрочната и дълготрайната стратегии на завода за решение на екологичните проблеми, заяви шефът на РИОСВ-Русе Любомир Атанасов, съобщи кореспондентът на БГНЕС в Русе.

Филтрите ще имат задачата да улавят всички излъчвания в работната среда, с цел да не се излизат неорганизирано във въздуха. Работи се те да бъдат сложени преди издаването на новото сложно позволение на завода, което би трябвало да излезе през есента.

Извършените инспекции през миналата година са посочили, че равнищата на главните замърсители в Русе – азотни оксиди, серен диоксид, въглероден оксид, бензен и озон, остават ниски, като само са установени превишения по индикатор фини прахови частици. Това е обичайно за есенно-зимния интервал и се дължи на битовото отопление и потреблението на нерегламентирани горива, споделиха от екоинспекцията.

Проблемът с неприятните миризми от „ Монтюпе “ е обвързван с неорганизираното им изпускане от работната среда през транспортните порти на индустриалните халета. Регионална инспекция за опазване на околната среда е направила наставление за използването им, като всекидневно получава информация по този въпрос. В резултат в края на 2017 година изпускането им е лимитирано и сигналите за неприятни миризми значително са намалели, регистрират специалистите.

В същото време стана ясно, че заводът възнамерява да закупи японска инсталация, която да мери стойностите на едно от най-вредните съединения – диметиламин, в работна среда. До момента то се е измервало единствено в околната среда, защото това е в компетентността на Регионална инспекция за опазване на околната среда. Там не са регистрирани превишения, защото съединението е несигурно и не може да се придвижва, сподели началникът на отдела за надзор Христо Милков. Неприятните миризми са краткотрайни и по тази причина, когато специалистите отидат на инспекция по сигнал, към този момент няма какво да открият. Когато бъдещата инсталация от Япония откри какви са стойностите в работната среда, думата ще има Инспекцията по труда.

Регионална инспекция за опазване на околната среда разяснява още един проблем, този път обвързван със сигналите за птици в безпомощно положение. Оказва се, че липсват законови разпореждания къде да се държат досега, в който могат да бъдат изпратени в избавителен център. „ Често се постанова екземплярите да се настаняват в домовете на специалистите. Своевременното им изпращане в Спасителния център в Стара Загора е проблематично, защото има единствено един рейс в денонощието. Това слага на тестване оцеляването на екземпляри в по-тежко положение и е в нарушаване на Закона за ветеринарно-медицинската активност. Необходимо е да се регламентира възнаграждение на водачите на публични транспортни средства за реализирането на транспорт на скотски типове, защото сега това става въз основа на наша сделка с тях “, обясниха още от екоинспекцията в Русе.
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР