Един от основните приоритети на правителството е във всяка една

...
Един от основните приоритети на правителството е във всяка една
Коментари Харесай

Срокът на задграничните паспорти става 10 години

Един от главните цели на държавното управление е във всяка една от областите да се създадат съществени облекчения за жителите и бизнеса. Министерството на външните работи дава услугите на първо място посредством задграничните си представителства.
 
В над 90% от случаите то е медиатора за даването на услугата, която се дава от други администрации, заяви пред Българска национална телевизия външният министър Екатерина Захариева.
 
" Вече стартира публичното разискване за понижаване на таксите, за които споменахме. Правим разбор и на други такси, само че през днешния ден следва оповестяване на публично разискване на Закона на българските документи за идентичност. Това изменение, което предвиждаме нашите съграждани в чужбина най-вече ще усетят облекчение, което ще засегне всички, освен нашите съграждани в чужбина ", разясни тя.
 
По думите й ще се търси и облекчение за подаването на онлайн заявки за издаване на български документи. " Защото множеството от нашите съграждани живеят по-далече от там, където са консулските служби и няма по какъв начин да открием такива във всеки град, в който има българи. До момента условието е това заявление да може да става единствено посредством електронен автограф публикуван от България. Има такава административна услуга, само че за година и половина са подадени единствено две заявки по електронен път ", сподели Захариева.
 
Предвидено е също подаването да става и без електронен автограф. " Това, което предвиждаме като изменение в закона, е, който има електронен автограф да може, а който няма да подаде заявката като прикачи файла и копие от настоящия си документ към него, несъмнено при отбрана на персоналните данни и да би трябвало да го получи персонално в консулската работа. Ще се върви единствено един път до консулската работа ", изясни министърът.
 
" Сега редуцираме и периодите на този закон. Става 60 дни естествената услуга, в този момент е 90, 30 дни става по-бързала услуга. Възможност за приемане на документите с куриери, когато сте го подали персонално. Идеята е да съкратим ходенето да бъде единствено един път. Намалихме и таксите, едната със 100% за приемане на удостоверение за съдимост, а другата с 25%, вършим разбор и на други такси ", посочи още Захариева.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР