Един от най-влиятелните режисьори на Иран, Джафар Панахи, е обявил

...
Един от най-влиятелните режисьори на Иран, Джафар Панахи, е обявил
Коментари Харесай

Поне безжизненото ми тяло да бъде освободено. Ирански режисьор обяви гладна стачка в затвора

Един от най-влиятелните режисьори на Иран, Джафар Панахи, е оповестил гладна стачка в пандиза " Евин " в Техеран в символ на митинг против продължаващото му задържане, предава CNN.

Реакцията на един от най-известните създатели от " новата вълна " в иранското кино идва, откакто са отхвърлени упованията му за освобождение от пандиза, споделя осведомителната организация на деятели за запазване на човешки права HRANA, като се базира на брачната половинка на Панахи – Тахерех Саеди.

" Днес, както доста хора, хванати в капан в Иран, нямам различен избор, с изключение на да се разделя с най-скъпото, което имам... Ще се възпирам от ястие и пиянство на всевъзможен тип храна или медикаменти. Ще продължа по този начин толкоз дълго, че да може най-малко безжизненото ми тяло да бъде освободено от пандиза. С обич към Иран и хората от родината ми. ", афишира режисьорът посредством профила на жена си в Instagram.

Панахи беше задържан на 11 юли 2022 година Тогава стана ясно, че ще би трябвало да излежи присъда от шест години затвор, издадена от съда в Техеран през 2011 година Тогава той е упрекнат в антиправителствена агитация и подстрекателство на митинги по време на вълненията, последвали след изборите през 2009 година, напомня Ройтерс.

Присъдата е била произнесена преди повече от десетилетие. Давността е изтекла според иранското законодателство, разясняват от Американския кино институт AFI. Но иранското правораздаване отхвърли да преразгледа делото или да освободи режисьора под гаранция.

В отворено писмо, оповестено от HRANA, Панахи написа: " Според закона трябваше да бъда освободен под гаранция, откакто молбата ми за преразглеждане на делото беше призната в съда ". Режисьорът загатва митингите, които раздрусаха страната след гибелта на арестуваната за погрешно носене на хиджаб 22-годишна Махса Амини през септември 2022 година, както и вълната от арести и изтезания, които се случиха от този момент.

Режисьорът обръща внимание, че неговият случай след ареста му през есента е лишил на съда над 100 дни, което е в контрастност с бързите процеси и даже изтезания на почтени младежи в рамките последните на 30 дни. Само преди ден се разбра за случай, при който млада двойка получи пред забележителност в Техеран. Преди това бе пратен в " Евин ", тъй като споделил рецепта за котлети в деня на годишнината от убийството на генерала от Революционната армия Касем Солеймани. А това се счита на митинг против режима в Иран.

Панахи е редовно унизен в пандиза, страда от грип и други болести през последните няколко седмици, само че е бил лишен от здравна помощ, сподели източник, непосредствен до филмовия режисьор, пред AFI.

Властите в Иран не са коментирали случая.

Филмите на Панахи са приети по целия свят както от рецензията, по този начин и от феновете. Носител е на голям брой награди. С „ Белият балон “ печели „ Златна камера “ в Кан. Познат е у нас още с „ Кръгът “, за който взима " Златен лъв " за постановка от фестивала във Венеция, „ Такси “, за който му присъждат " Златна мечка " в Берлин, " Три лица ", който му носи премия за сюжет на кинофестивала в Кан.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР