Един от най-старите преписи на История славянобългарска от Паисий Хилендарски

...
Един от най-старите преписи на История славянобългарска от Паисий Хилендарски
Коментари Харесай

БАН показва за първи път един от най-старите преписи на История славянобългарска

Един от най-старите преписи на " История славянобългарска " от Паисий Хилендарски ще бъде показан за първи път в галерия във фоайето на Българска академия на науките, оповестява Оффнюз.бг

 

Днес, 1 ноември, България отбелязва Деня на националните будители. Той ще бъде маркиран под знака на 300-ата година от рождението на Паисий Хилендарски и 260-ата от написването на " История славянобългарска ".

Преписът е 250-годишен, от 1772 година, и е един от двата включени в изложбата с скъпи архивни документи от научният списък на Българска академия на науките.

Преписът от 1772 година е изработен едвам 10 години след написването ѝ. Първи сведения за него дава проф. Марин Дринов в публикацията си „ Още няколко бележки за Паисия и неговата история “.

Ръкописът е открит от Дринов в Пирдоп през 1878 година и се съхранява в Научния списък на Българска академия на науките.

Другият дубликат е от незнаен създател, без датировка, което демонстрира необятното разпространяване на Паисиевата история.

В Българска академия на науките през днешния ден ще бъде извършено и тържественото заседание по случай Деня на националните будители, което ще е под патронажа на президента Румен Радев. То ще стартира от 11 ч в зала " Проф. Марин Дринов " в постройката на ул. „ 15-ти ноември “ №1. Президентът и ръководителят на Българска академия на науките акад. Юлиан Ревалски ще произнесат слова. Проф. Кирил Топалов ще приказва на тематика „ Великият светогорец и неговото дело на ползу роду болгарскому “.

Преди това, в 10 ч, на паметника на Паисий Хилендарски (срещу патриаршеския храм „ Св. Александър Невски “) ще бъдат поднесени венци и цветя.

Спектакъл с текстове от „ История славянобългарска “ и цитати от жития на Св. Паисий Хилендарски, както и осъществяване на камерен отбор „ Йоан Кукузел-Ангелогласният “ са включени в програмата на тържеството.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР