Един от най-спорните елементи на преговорите за Брекзит е така

...
Един от най-спорните елементи на преговорите за Брекзит е така
Коментари Харесай

Какво представлява спорната мрежа за сигурност на преговорите за Брекзит?

Един от най-спорните детайли на договарянията за Брекзит е т ака наречената " мрежа за сигурност " или backstop . Това е елементарен принцип, само че договарящите страни не могат да реализират единодушие по какъв начин да работи , написа " Гардиън ".

 Преговорите за Брекзит в задънена улица по ирландския проблем
Преговорите за Брекзит в задънена улица по ирландския проблем

Европейският съвет ще организира работна вечеря на 17 октомври

Принципът е описван като застрахователна политика или " мрежа за сигурност " . Целта е да се подсигурява, че няма да има " твърда " граница сред Северна Ирландия и Република Ирландия , даже и в случай че не бъде реализирано съглашение в региона на търговията и сигурността.

Означава, че в случай че няма работещо съглашение в тези сфери, Северна Ирландия ще остане в митническия съюз и в единния пазар , с което се подсигурява свободна граница с Република Ирландия.

 Британците са добре пристигнали у нас и след Брекзит, посочи Борисов
Британците са добре пристигнали у нас и след Брекзит, посочи Борисов

На среща с посланика на Англия Ема Хопкинс

Англия и Европейски Съюз одобриха главната концепция през декември 2017 година като част от предварителното съглашение за Брекзит, само че към момента договарящите не могат да изгладят разликите по какъв начин би трябвало да работи този механизъм.

Първото разграничение е къде да се ползва. Европейски Съюз желае " мрежата за сигурност " да засегне единствено Северна Ирландия . Макар че задачата е механизмът в никакъв случай да не влиза в действие, министър председателят на Англия Тереза Мей изключва концепцията за обособени митнически съглашения със Северна Ирландия и остана Англия - по този начин наречената " митническа граница в Ирландско море ". Напълно се отхвърля и от Демократичната юнионистка партия на Северна Ирландия.

 Европейски Съюз: Няма договорка по Брекзит
Европейски Съюз: Няма договорка по Брекзит

Мишел Барние отхвърли за реализирана сделка

Мей счита, че механизмът може да бъде прибавен за цяла Англия , само че това не се приема от английски консерватори , които не харесват концепцията страната да ползва разпоредбите на Европейски Съюз в дълготраен проект.

Лондон желае " мрежата за сигурност " да бъде краткотрайна, само че Брюксел акцентира, че това е невероятно, защото е нужна гаранция до намиране на различно решение.

Британски държавни източници разкриха, че Лондон и Брюксел разискват " мрежа за сигурност на мрежата за сигурност ". Европейски Съюз желае подобен механизъм, в случай че се контракти за цяла Англия. Това ще е вторична гаранция, която ще покрива единствено Северна Ирландия, в случай че първият не бъде прибавен.

 Брекзит: Да бъде или не
Брекзит: Да бъде или не

" Политико " оповестява за договорка, само че Европейски Съюз отхвърля

Това още веднъж се отхвърля от английското държавно управление , тъй като е допустимо Северна Ирландия да бъде в митническия съюз , а останалата част от Обединеното кралство отвън него.

Този проблем е повода за безизходицата на договарянията преди срещата на върха на Европейски Съюз за Брекзит тази седмица.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР