Един от най-епичните моменти в Руско-турската освободителна война е превземането

...
Един от най-епичните моменти в Руско-турската освободителна война е превземането
Коментари Харесай

Ключов момент за Освобождението - телефонен разговор на Александър II в Пордим

Един от най-епичните моменти в Руско-турската освободителна война е завладяването на Плевен. Любопитен епизод от тези исторически събития е идването на съветския император Александър Втори, който взема решение персонално да управлява акцията, от чиито излаз зависи цялата война. Нещо повече, той разполага щаб-квартирата си единствено на 20 км от фронтовата линия. Много малко хора знят, че точно съветският император е провел първия телефонен диалог в България, през зимата на 1877 година, с щаб-квартирата на румънските войски.

Плевен

11-ти декември 1877 година, щаб - квартирата на съветския император Александър Втори в Пордим. Ден по-рано Плевен е високомерен. Пътят към София е открит. Цената - 30 000 починали съветски, румънски и финландски войни. В памет на историческата победа персоналният конвой на императора взема решение да му направи непредвиден подарък.

141 години по-късно къщата на Иван Стойков - Троянченина към момента пази загатна за хората и техните решения, които вечно трансформират историята на Европа - главнокoмандващият Дунавската съветска войска княз Николай Николаевич, румънският княз Карол, граф Игнатиев, генералите Обручев, Милютин, Тотлебен и Гурко.
Бойка Паисиева - Военно-исторически музей в Пордим: На боен съвет са се взели значими решения за изхода от войната. Ген. Гурко е защитил своят проект за зимното прекосяване на войските през Балкана. Най-важното събитие, което се случило тук по време на военния съвет е основаването и одобряването на плана за Санстефанския кротичък контракт, на който е участвал и императора Александър Втори.
Непоказвани до момента копия на Санстефанския кротичък контракт и на Константинополския кротичък контракт бяха дарени единствено преди седмица на Плевенския военно-исторически музей от княз Никита Лобанов Ростовски, роднина на княз Алексей Лобанов, дипломатът, подписал Константинополския контракт на 8 февруари 1879 година

На 3 март първи феновете на Българска национална телевизия ще имат опция да видят тези исторически документи, откакто от Регионалиня военно-исторически музей се съгласиха да отворят хранилищата си за феновете на " По света и у нас ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР