Един милион граждани на ЕС вече имат европейско удостоверение за

...
Един милион граждани на ЕС вече имат европейско удостоверение за
Коментари Харесай

1 милион граждани на ЕС вече имат европейско удостоверение за COVID-19

Един милион жители на Европейски Съюз към този момент имат европейско уверение за преболедували, изследвани или имунизирани против COVID-19. Това заяви еврокомисарят по правораздаването Дидие Рейндерс пред Европейския парламент, предава Българска телеграфна агенция.  

По-късно през днешния ден Европарламентът ще гласоподава въвеждането на новото уверение от 1 юли. Рейндерс изясни, че скоро се чака да бъде реализирано единодушие защо още, с изключение на при пътешестване, да се употребява новият документ, в това число и отвън Европейски Съюз. Еврокомисарят означи, че се водят договаряния с непознати страни за съгласуемост на съответните бази данни за взаимно признание на здравни документи.  

" В идващите седмици може да се чакат положителни вести за цените на проучванията за новото заболяване ", посочи Рейндерс.

" Екологичен потенциал е съумял да вкара в законодателството за европейското уверение условие страните от Европейски Съюз да предизвестяват жителите 24 часа преди въвеждането на нови противоепидемични ограничения и да изясняват ясно аргументите, обсега и периодите на рестриктивните мерки ", изясни ръководителят на парламентарната комисия по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи Хуан Агилар. 

Припомняме, че България беше сред първите страни в Европейски Съюз, които започнаха да издават европейски covid-удостоверения. Седем страни от Европейския съюз - България, Дания, Германия, Гърция, Полша, Хърватия и Чешката република, започнаха от 1 юни издаването на документи за имунизация, предназначени да улеснят свободното придвижване в границите на Общността. Вече 22 страни са минали сполучливо тестванията за съгласуваност на националните бази данни. 

Специално за България, служебният здравен министър утвърди със своя заповед три разновидността на документа за имунизация - за хората, получили една доза от имунизацията, за изцяло имунизираните и за хората, при които се е наложило разбъркване на две разнообразни ваксини. Утвърден беше и образеца на дигитален COVID-сертификат на Европейски Съюз (EU DIGITAL Коронавирус CERTIFICATE) за преболедуване на COVID-19. 

Всички хора, които към този момент са получили документ за сполучливо минал имунизационен цикъл против COVID-19, ще могат да преиздадат своя документ в европейския формат. Това става безплатно на уеб страницата на Националната здравно-информационна система , в секция „ Аз и моето семейство “. 

Преиздаването на остарялата версия на документа в новия формат през уеб страницата на НЗИС е направено за улеснение на жителите, което ще им спести време за посещаване при персоналните лекари или имунизационни центрове и ще предотврати скупчването на хора. Ще бъде създадена  опция електронният документ да се резервира непосредствено на мобилно устройство или преносим компютър , което ще улесни жителите при възможни инспекции от оторизираните органи. 

Всеки жител, който към този момент разполага със документ, ще може да се снабди с електронен вид на новия европейски формат  като вкара своя обединен цивилен номер (ЕГН), номера на персоналната си карта и националния референтен номер (НРН) на една от двете ваксини , които са разказани във остарелия документ. 

При непознатите граждани  се попълня надлежно персонален номер на чужденеца и номера на документа за непрекъснато престояване в България. Системата ще разреши изтеглянето на документа само в случай че всички въведени данни са попълнени правилно. 

Гражданите, които са минали цялостния имунизационен цикъл за имунизация против COVID-19, само че към момента не са получили документа си, могат да се снабдят с него  през електронното здравно досие на пациента , което се достъпва с електронен автограф през , от персоналния си общопрактикуващ доктор или от имунизационния център, направил имунизацията.  

Сертификатът може да бъде разпечатан на хартия както цветно, по този начин и черно-бяло . Новият формат се прегъва на четири, тъй че главната част от персоналните данните да е във вътрешната част на хартията, с цел да се защитят персоналните данни на притежателя. Документът може също по този начин да бъде съхранен като файл в PDF формат, което разрешава да бъде разпечатан по-късно или да се съхранява на мобилно устройство. 

COVID-сертификат на Европейски Съюз (EU DIGITAL Коронавирус CERTIFICATE) за преболедуване на COVID-19 ще е годен от 15-ия до 180-ия ден от датата на първия позитивен резултат от PCR проучване за COVID-19. Той се основава в Националната осведомителна система за битка с COVID-19 за лицата, които са регистрирани като доказани случаи на COVID-19 и вписани в Националната осведомителна система за битка с COVID-19. 

Вижте по какъв начин наподобяват образците на одобрените у нас документи. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР