е име, което неизменно свързваме с варненската музикална сцена повече

...
е име, което неизменно свързваме с варненската музикална сцена повече
Коментари Харесай

Стоян Роянов-Я-Я: Ролята на артиста е да дава надежда, че не всичко е изгубено

е име, което непроменяемо свързваме с варненската музикална сцена повече от 12 години. Преди да дебаркира на морския бряг, обаче, той е обиколил половината земно кълбо - до Съединени американски щати и назад. Роден е в Пловдив, а на 10-годишна възраст стартира да учи кларинет в музикалното учебно заведение в Стара Загора. На 14 години към този момент свири с Gabrovo Swing Dixie Band , а през 1992 година отпътува за Щатите, с цел да продължи музикалното си обучение там - признат е със стипендия в Berklee College of Music, Бостън, Масачузетс.

В продължение на 10 години Стоян Роянов работи като професионален музикант с разнообразни обединения в Бостън и Ню Йорк, само че един ден през 2004 година носталгията в него надвива и без да се замисли се прибира в България. Не закъснява появяването му на родната сцена, където се трансформира в музикална сензация на първия извършен в България конкурс " Евровизия " година по-късно.

През 2008 година излиза албумът Yes Or No , с който Я-Я доближава до необятната музикална аудитория в България, а малко по-късно се реалокира във Варна със фамилията си. И до през днешния ден музикантът привнася неповторимия си нюанс в най-различни планове, измежду които група La Migra , а в последните няколко години той е част от Симфоничния оркестър при Държавна опера - Варна .



Освен с музикалния си гений, Стоян Роянов-Я-Я постоянно се е отличавал с особения си взор към живота. По личните му думи, от началото на музикалната му кариера до през днешния ден той е претърпял смяна, както в артистичен, по този начин и в житейски аспект - нещо обикновено за виталния път на всеки човек. Последните две години на промени в обществения живот още веднъж разсънват у него блян да търси човешкото и да се бори против нечовешкото, което в днешната конюнктура намира удобна среда за разпространяване.

Именно в тези смутни времена излезе , отдаден на музиканта.

" Идеята за този филм беше на Нейчо Петров-Реджи, който постави шапката на режисьор. Благодарение на него, на Мира и Стас и на останалите от екипа, филмът е реалност. Лентата наблюдава моя живот от момента на зачеването ми в Пловдив до завръщането ми в България. За страдание пандемичните ограничавания не разрешиха на по-широка аудитория да го види, въпреки че имаше две министър председатели във Варна. Затова напълно скоро ще бъде наличен свободно в интернет.

Целта на този филм е всеки да откри някаква светлинка, която да го въодушеви. Защото ролята на актьора е да дава вяра, че не всичко е изгубено и с Вяра и Любов да се бори против неправдата и овчедушието. "

Албумът Yes Or No беше съпроводен от един комичен Тълковен речник, в който Я-Я изяснява някои значими термини от своя фиктивен език. Една от бележките в него гласи:

" От задоволително сигурен (но и задоволително несигурен) източник научихме, че когато Бог смесвал езиците, дребна група от хора били за риба. Вместо да строят кула до небето, те люпели семки, пиели бира и играели карти, надалеч преди картите да бъдат изобретени... Така, без да щат, тези хора пропуснали разделянето на езиците и единствени запазили общия човешки език. И до през днешния ден светът счита наследниците на тези хора за луди. Упрекват ги, че смесват езиците, без да схващат, че точно това е изначалното положение на нещата... Ирония или не, човечеството отхвърля да разбере себе си... "

Кой е този общ човешки език?

Да кажем, че това е езикът на Любовта. Докато живеех в Щатите, всекидневно се срещах с хора от най-различни националности, всеки от които приказва характерен негоден британски. Същото е и с българските диалекти - тук е цялостно с багри и нюанси и това е част от хубостта на общуването. И в последна сметка се разбираме макар всички тези разлики сред нас. Артистът употребява точно тези цветове на човешката душeвност, с цел да ги вплете в своето изкуство.

А ще успеем ли да съхраним този повсеместен език?

Убеден съм! Нещата от няколко години са тръгнали на изчистване. Както се споделя, всеки плебей си има своето въстание, и няма по какъв начин Любовта и Истината да не пребъдат.

Целия диалог на Стоян Роянов-Я-Я с Добо Мързов в предаването чуйте в прикачения звуков файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР