Двойното качество при храните да се счита за нелоялна практика

...
Двойното качество при храните да се счита за нелоялна практика
Коментари Харесай

ЕП: Фирмите, произвеждащи храни с двоен стандарт, да бъдат глобявани

Двойното качество при храните да се смята за нелоялна процедура и компаниите, които създават такива артикули, да бъдат глобявани с 4% от годишния си оборот, взеха решение евродепутатите.

С признатия през днешния ден отчет Европейският парламент признава публично съществуването на разлики в качеството на продуктите, които се оферират в страните от Източна и Западна Европа. До края на годината Европейската комисия би трябвало да излезе със законодателно решение за преустановяване на порочната процедура, предава " Дарик ".

Проучванията за съществуването на двоен стандарт при храните стартират още през 2011 година, когато съпоставяне сред едни и същи артикули, закупени в седем европейски страни, демонстрира, че те са с много друг състав. Оттогава са направени редица изследвания, в това число и в България. Резултатът – потребителите постоянно са подведени. Опаковката е идентична, а наличието е друго, тъй като критериите са разнообразни.

Днес Екологичен потенциал публично призна, че двоен стандарт за другите страни има и че потреблението му от производителите би трябвало да бъде спряно. С 464 гласа „ за”, 58 „ против” и 127 въздържали се, депутатите гласоподаваха отчет, с който оферират практиката да бъде приета за нелоялна, а компаниите извършители да бъдат глобени, изясни евродепутатът от Българска социалистическа партия Момчил Неков.

" Най-важните заключения от целия отчет, който беше признат - до края на 2018 година би трябвало да приключат всички разбори, с цел да може най-късно при започване на 2019 година да се премине към смяна на законодателството, а точно инструкция, която ще признава двойното качество при храните като нелоялна комерсиална процедура и компании, които създават такива артикули, ще бъдат глобявани с 4% от годишния оборот на самата компания ", уточни Неков.

След решението на Екологичен потенциал, че артикули с една и съща марка би трябвало да имат еднообразно наличие във всички страни от Европейския съюз, на ход е Европейска комисия, която би трябвало да предложи законодателство, с цел да бъде отстранено двойното качество.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР