Двойната кариера е от особено значение за благосъстоянието и развитието

...
Двойната кариера е от особено значение за благосъстоянието и развитието
Коментари Харесай

Андрей Кузманов пред Съвета на министрите на спорта от ЕС: Двойната кариера е от особено значение за благосъстоянието на състезатели и треньори

Двойната кариера е от изключително значение за благосъстоянието и развиването както на елитните спортисти, по този начин и на треньорите и спортните експерти. В България 25 спортни учебни заведения образоват над 7000 възпитаници по 31 типа спорт, за които през последните пет години дейно се ползва комбинираната форма на образование. Чрез нея учениците с изявени способности от един тип спорт се образоват в група. Отделни възпитаници, които целогодишно се приготвят с националните тимове, се образоват самостоятелно по образователните предмети. Мярката е подплатена и с в допълнение финансиране на ангажирания в самостоятелното образование педагогичен състав. Това сподели министърът на младежта и спорта при присъединяване си в Съвета на министрите на спорта от Европейския съюз в Брюксел.

Ориентационният спор на спортните министри на страните от Европейски Съюз бе за двойната кариера на спортистите. Кузманов подчертава, че България има своя дълготрайна политика в тази област.

“В резултат на ползотворното съдействие сред Министерството на младежта и спорта, Министерството на образованието и науката и Националната спортна академия, в спортните учебни заведения в България се реализира образование за придобиване на професионална подготовка по специалност „ помощник-треньор “. А като спомагателен тласък за продължение на образованието, една четвърт от местата за банкет в Националната спортна академия са избрани за приключилите спортни учебни заведения, придобили професионална подготовка, които се одобряват без изпит ", сподели спортният министър.

Той добави, че по предложение на министъра на младежта и спорта във висшите учебни заведения в страната се одобряват без конкурсен изпит медалисти от олимпийски игри, международни и европейски шампионати.

"Пандемията от COVID-19 сподели още по-ясно значимостта на тематиката за двойната кариера, защото затварянето на спортни обекти и краткотрайното прекратяване на подготвителния развой докара до прибързано преустановяване на доста спортни кариери ", сподели министър Кузманов. Той съобщи още, че големият скок в даване на цифрови просветителни услуги през последната година сътвори и една нова вероятност пред спортистите – цифрово обучение.

“България смята, че политиките във връзка с двойната кариера следва да се обвържат и с развиването на цифровите умения, като един от целите на Европейската комисия за интервала 2019 — 2024 година Така ще се подсигурява взаимоотношение сред постигането на задачите, заложени в Работния проект за спорта и в Плана на Европейски Съюз за деяние в региона на цифровото обучение. Бих желал да подчертая капацитета на спортистите да се включат интензивно в развиването на приложните спортни науки, да допринесат за нововъведенията и зеления спорт. Те най-добре познават и могат да се оправят с новите световни провокации пред спорта”, сподели в умозаключение Кузманов, който благодари на Словенското председателство за избора на тематиката на дебата.



“Сега работим по нови дейности да се поддържа европейската подвижност и образованието в спорта, и те да са част от програмата Еразъм+. Ще стартират да работят от 2023 година и ще бъдат включени спортни специалисти, които съпровождат спортистите, с цел да обменят опит с сътрудници от други страни. Искам да насърча всички да продължат дебата за двойната спортна кариера на равнище Европейски Съюз. Целта на двойната кариера е да се понижи броят на спортистите, принудени да изоставен спорта, с цел да продължат образованието си и това ни е приоритет”, съобщи в своето изявление пред Съвета на министрите на спорта европейският комисар за нововъведения, научни проучвания, просвета, обучение и юноша Мария Габриел.

Съветът на спортните министри от Европейски Съюз утвърди резолюция по отношение на главните характерности на европейския състезателен модел, в която се акцентира, че финансовата взаимност е значима характерност на учредения на полезности проведен спорт.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР