Двете ирански журналистки, за отразяването на смъртта на Махса Амини,

...
Двете ирански журналистки, за отразяването на смъртта на Махса Амини,
Коментари Харесай

Ирански журналистки, отразили смъртта на Махса Амини, са временно освободени под гаранция

Двете ирански журналистки, за отразяването на гибелта на Махса Амини , получиха " краткотрайно освобождение " под гаранция в очакване на обжалване на присъдите им. Това иранската работа на Радио Свободна Европа в неделя.

Журналистките Нилуфар Хамеди и Елаха Мохамади , наказани надлежно на 13 и 12 години, напуснаха пандиза Евин в Техеран в неделя.

Новината идва 17 месеца след задържането им, макар международните апели за освобождението им.

Според известия в иранските държавни медии на двете е неразрешено да напущат страната.

" Нилоофар Хамеди и Елаха Мохамади са осъдени единствено за отразяване на новината за убийството на Махса Амини от полицията в Иршад и нейната погребална гала ", се споделя в изказване на United For Iran, основана в Съединени американски щати организация с нестопанска цел, ръководена от деятели и някогашни ирански политически пандизчии.

" Те са в пандиза въз основа на неоснователни обвинявания ", продължава изказването. " Съдебната власт би трябвало да анулира тези неоснователни обвинявания против [тях] и други политически пандизчии. "

Хамеди заяви новината за гибелта на 22-годишната Махса Амини и беше задържана, откакто направи фотография на родителите на Амини, прегърнати в болница в Техеран, до момента в който щерка им беше в кома.

Мохамади пък беше задържана, откакто писа за погребението на младата иранка. Амини умря, откакто беше арестувана от нравствената полиция през септември 2022 година Информацията за гибелта ѝ провокира против режима в Иран за последните няколко десетилетия.

Тези митинги бяха брутално потушени и се трансфораха в едно от най-плашещите провокации, пред които е изправено ислямисткото държавно управление след революцията в Иран от 1979 година

Европейският парламент присъди премията " Сахаров " за независимост на мисълта за 2023 година на Амини и придвижването " Жени, живот, независимост ", което беше провокирано от нейната гибел. Иранските управляващи да пътуват в чужбина през декември 2023 година, с цел да получат премията.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР