Двайсет години след атентатите от 11 септември, повечето от чиито

...
Двайсет години след атентатите от 11 септември, повечето от чиито
Коментари Харесай

20 г. след атентатите на 11 септември, Саудитска Арабия лъска имиджа си

Двайсет години след атентатите от 11 септември, множеството от чиито причинители бяха саудитци, ултраконсервативното кралство Саудитска Арабия поставя старания да се показа като отворена и толерантна страна посредством поредност стопански и обществени промени, предава Франс прес.

При терористичните офанзиви, отговорност за които пое джихадистката мрежа Ал Каида, починаха близо 3000 души. Изпаднала за известно време в недружелюбност, Саудитска Арабия съумя след това отново да се сближи със своя съдружник Съединени американски щати.

Богатата страна от Персийския залив, пръв международен експортьор на недопечен нефт и някогашен сътрудник на американците, отхвърли въобще да е забъркана в офанзивите, при все това минимум 15 от 19-те им причинители бяха саудитци.

Едва през последните години обаче, по самодейност на принца престолонаследник Мохамед бин Салман, кралството предприе серия промени за да отхвърли зависимостта си от петрола и да усъвършенства имиджа си на страна, дълго време упреквана в износ на сурова сунитска уахабитска теория.

На дамите бе позволено да карат кола, кината отвориха още веднъж, разрешено беше поп концертите да се посещават от смесена аудитория.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР