Двата тура на изборите минаха в една динамична обстановка, свързана

...
Двата тура на изборите минаха в една динамична обстановка, свързана
Коментари Харесай

МВР шефът: Изборите минаха в динамична обстановка, имаше множество сигнали

Двата тура на изборите минаха в една динамична конюнктура, обвързвана с голям брой подадени сигнали. Това резюме направи министър Младен Маринов по време на чуване във вътрешната комисия.

„ Сигналите, които сме приели за първи и втори тур са 1644, а на предишните локални избори през 2015 година са били 2528. Голяма част от сигналите бяха от компетентността на ЦИК и ОИК. Тези сигнали бяха докладвани на прокуратурата, формирани са 95 досъдебни производства. В рамките на тези досъдебни производства са арестувани 60 лица, против 75 през 2015 година Това, което отчитаме като повишен индикатор са формираните предупредителни протоколи по Закона за Министерство на вътрешните работи. За тези избори те са 2 348, през 2015 са били 1 662 “, изясни министърът.

Маринов посочи, че когато сигналът бъде тестван и не са събрани задоволително данни и не е формирано досъдебно произвеждане, се сформират предупредителни протоколи.

На въпрос от депутати от Българска социалистическа партия на какъв принцип се издават тези протоколи и давани ли са спомагателни указания на районните инспектори, основният секретар на Министерство на вътрешните работи Ивайло Иванов изясни, че всеки сигнал се дава на прокуратурата и тя взима решението дали да бъде формирано досъдебно произвеждане или не.

Веселин Марешки пък попита за информациите в медиите за пазаруване на гласове от избрани партии и се оплака, че и неговото име е попаднало в изявления. От своя страна министър Маринов бе безапелационен, че Министерство на вътрешните работи работи по всички сигнали без значение за коя партия са и добави, че от ведомството не е излязла информация за съответна политическа мощ или име на водач.-->

Вътрешният министър разяснява и въпроса с кадровото поръчителство в Министерство на вътрешните работи. По думите му поради усъвършенстваните условия на труд е реализирана непоклатимост в кадровото застраховане и подмладяването на състава.

„ Тенденцията в системата на Министерство на вътрешните работи назначение – овакантяване е обърната “, заключи Маринов.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР