Двата побратимени града възобновяват партньорските взаимоотношения в различни сфери Модерен градски

...
Двата побратимени града възобновяват партньорските взаимоотношения в различни сфери
Модерен градски
Коментари Харесай

Пловдив черпи опит в транспорта от Бърно

Двата побратимени града възобновяват партньорските взаимоотношения в разнообразни сфери

Модерен градски превоз и ръководство на транспортната съгласуваност ще са тематиките, по които община Пловдив ще си сътрудничи с чешкия град Бърно. Това стана ясно по време на среща на кмета Здравко Димитров с представители на Чешката република, които са на посещаване в града по покана на Международен панаир Пловдив. В срещата се включиха дипломат Лукаш Кауцки, Петър Хладик – заместник-кмет на град Бърно, Иван Соколов – почетен консул на Чешката република в града, също и заместник-кметовете Тодор Чонов, Стефан Стоянов и Анести Тимчев.

„ Идеята да обновим връзките сред нашите градове и най-много в областта на превоза ще е от огромна изгода за нас, изключително в този момент откакто създадохме общинското сдружение „ Екобус “, сподели кметът Здравко Димитров. Той акцентира и ролята на чешките вложения в града и строящата се сега база на международния водач в производството и търговията на електронна здравна инсталация  BTL Industries.

В диалога заместник-кметът Тодор Чонов  обясни, че чешкият опит в транспортната съгласуваност и произвеждане е на извънредно равнище. Преди броени седмици той е посетил Чехия дружно с шефа на „ Екобус “ Илко Търпов. Там те са се срещнали с работата на градската транспортна компания в Бърно и са посетили тролейбусното им хранилище. Обсъждани са били още и индустриалните стратегии и употребата на електрически рейсове.

„ Имаме подготвеност след пускане на новите оперативни стратегии да стартираме процедури по закупуване на нови и съвременни транспортни средства. Ще се веселя да черпим от вашия опит “, съобщи още Чонов и добави, че в синхрон с политиката на общината за екологично и улеснено градско напредване сега се водят договаряния и с компания за споделени колела.

„ Нашият градски превоз е оценен като втори най-хубав и удобен след този в Лондон, въпреки че това е много висок разход за общината “, сподели заместник-кметът на Бърно Петър Хладик и сложи тематиката като водеща във взаимоотношенията сред двата града в близко бъдеще. От своя страна чехите имат предпочитание да си сътрудничат с Пловдив и по целите на Зелената договорка и по-конкретно в ръководство на отпадъците.

По време на срещата беше коментирана още тематиката с бежанците и решението на Чешката република за пренасочването на близо 300 хиляди от тях в по-малки градове в страната, за по-добра съгласуваност и взаимоотношение.

От юли тази година Чехия поема ротационното председателство на Съвета на Европейски Съюз. Пловдив ще е хазаин и на разнообразни прояви, свързани с програмата на председателството.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР