Двамата кандидати за подуправители на БНБ Андрей Гюров (ПП) и

...
Двамата кандидати за подуправители на БНБ Андрей Гюров (ПП) и
Коментари Харесай

Андрей Гюров и Петър Чобанов ще бъдат изслушани преди избора за подуправители на БНБ

Двамата претенденти за подуправители на Българска народна банка Андрей Гюров (ПП) и Петър Чобанов (ДПС) ще бъдат изслушани в понеделник от Комисията по бюджет и финанси преди избора им в екипа на Димитър Радев.

Изслушването е планувано за 13 ч., преди второто гласоподаване по плана за бюджет на НЗОК до края на 2023.

Гюров е номиниран от новоизбрания гуверньор за началник на ръководство " Емисионно " в централната банка.

Той е народен представител от " Продължаваме промяната - Демократична България ", до март 2023 година беше ръководител на ПГ на Политическа партия, а през 2022 година беше номиниран за шеф на Българска народна банка в конкуренция с тогавашния претендент на " ИТН " Любомир Каримански.

Досега ръководство " Емисионно " се ръководеше от Калин Христов.

Петър Чобанов е препоръчан за нов началник на ръководство " Банково " в Българска народна банка, което до момента се ръководи от Нина Стоянова.

Чобанов е народен представител от Движение за права и свободи, сред 2013 и 2014 година беше министър на финансите в кабинета " Орешарски " в интервала, в който се случи последният огромен банков банкрут - несъстоятелността на Корпоративна комерсиална банка на Цветан Василев.

Доскоро Чобанов беше ръководител на Комисията по бюджет и финанси като част от ПГ на Движение за права и свободи, само че от 13 юли позицията се заема от сътрудника му Йордан Цонев.

Двете номинации бяха направени от Димитър Радев незабавно след избора му за нов мандат като гуверньор на Българска народна банка. Радев твърдеше пред публицисти, че персонално той е подбрал претендентите, като е упорствал да има необятна политическа поддръжка за тях.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР