Двама украински политици са убити в един и същ ден.

...
Двама украински политици са убити в един и същ ден.
Коментари Харесай

Същата съдба ще сполети и други предатели. Как двама украински политици бяха убити в един ден

Двама украински политици са убити в еднакъв ден. Единият - край Москва, а другият - в Луганск. Общото сред тях е, че и двамата са сътрудничили на Русия. Убийствата им стават точно на Никулден - професионалният празник на Въоръжените сили на Украйна. Киев ли стои зад покушенията?

6 декември 2023 година Мощен гърмеж огласява нелегално анексирания от Русия източен украински град Луганск . При детонацията е тежко ранен мъж, който по-късно умира от раните си. Няколко часа по-късно същия ден различен мъж е открит погубен с огнестрелна рана в слепоочието в парк край Москва .

На пръв взор двете покушения не наподобяват свързани, само че общото сред тях е, че и двете жертви са украински политици, които са сътрудничили на Русия.

Взривеният е Олег Попов - член на така наречен Народен съвет на самопровъзгласилата се Луганска национална република (ЛНР), ръководена от назначената от Кремъл администрация.

Застреляният е Иля Кива - някогашен народен представител от Върховната Рада на Украйна, някогашен полицейски шеф в Киев и прочут покровител на съветския президент Владимир Путин. Той избяга в Русия малко преди началото на съветската инвазия в Украйна, почнала през февруари 2022 година

Информацията за убийството на Кива беше последвана от удостоверение от украинското Главно разследващо ръководство (ГРУ), че с него " е свършено ". Представител на разузнаването съобщи пред локалните медии, че същата орис ще сполети " и други предатели " и ги прикани да се предадат.

Изданието " РБК-Украйна " заяви, че по неофициална информация и зад двете покушения стоят украинските служби.

Това настояват и украински военни, които поддържат канали в от фронта. Според тях денят също не е инцидентен. Никулден е професионалният празник на бойците от Въоръжените сили на Украйна (ВСУ).

Случайно или не, на фона на известията за двете убийства началникът на канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски - Андрий Ермак , написа в Телеграм: " Мощен Никулден ".
Краят на беглеца Иля Кива
46-годишният Иля Кива е открит погубен в парк във вилно населено място в село Супонево , в региона на Брянск, югозападно от Москва.

Следственият комитет на Русия заяви публично, че проверява ликвидиране, откакто незнайно лице е произвело изстрели по него и той е " умрял от пострадванията си на място ".

Според неофициални източници на украинските медии той е бил открит по лице в снега с огнестрелна рана покрай дясното слепоочието и хематом на главата. Същите източници оповестяват, че той е бил премахнат от службите за сигурност на Киев.

Без да удостовери непосредствено това, представителят на украинското ГРУ Андрий Юсов даде да се разбере, че това най-вероятно е правилно:

" Да, можем да потвърдим, че с Кива е свършено и същата орис ще сполети и други предатели на Украйна и марионетки на режима на Путин ", сподели той в ефира на телемаратона " Единни вести ", предаван по формалната телевизия на Върховната Рада.

Говорейки за гибелта му, Юсов сподели още, че " справедливостта има разнообразни форми " и добави, че някогашният народен представител е " един от най-големите мерзавци, предатели и колаборационисти ". По думите му Кива е бил едно от лицата на съветската агитация напоследък и говоренето за убийството му е изключително мъчително за нейните представители.
 Иля Кива
" Сега можем да се обърнем към другите предатели, военнопрестъпници: най-безопасният метод за вас е да се предадете на украинското правораздаване, изключително когато към този момент имате присъда ", сподели още Юсов. " И това в действителност ще ви подсигурява права, сигурност и постоянно хранене, за разлика от рисковото престояване на територията на държавата-агресор. "

Михаил Подоляк , консултант на ръководителя на президентската канцелария, също разяснява, че заслужено наказване " ще застигне всеки нарушител, изменник и колаборационист ".
" Великият държател " Путин
Кива е прочут в Украйна с проруската си позиция. През октомври 2021 година той поздравява обществено Путин за рождения му ден и го назовава " популярен държател ".

Само месец преди началото на пълномащабната съветска експанзия Кива напуща Украйна под претекст, че отива на отмора в Европейски Съюз. По-късно излиза наяве, че през Испания той е отишъл в Русия . Там Кива написа отворено писмо до Путин, с което изиска политическо леговище и сподели, че Украйна се пробва да го отвлече.

На 24 февруари 2022 година, денят, в който стартира нашествието на Русия, Кива споделя в онлайн предаване по съветска телевизия, че Украйна " е поробена и сложена на колене от Запада, пронизан от нацизма, и тя няма бъдеще ". Той прибавя, че " украинският народ се нуждае от избавление " и че " украинците, руснаците и беларусите са един народ ".

През март 2022 година против него стартира задочно наказателно гонене, разгласен е за интернационално търсене и е лишен от депутатския си имунитет.

В средата на ноември получава и задочна присъда от 14 години затвор и конфискация на имуществото поради държавна измяна. Кива е приет за отговорен и за обществени апели за смяна на конституционния ред и завладяване на властта в страната, апели за нападателна война и обществено потребление на комунистически знаци.

В Русия той взе участие в прокремълски токшоута по държавния Първи канал и твърди, че " режимът на Зеленски е незаконен ". В свое видеообръщение преди година Кива приканва украинският президент да подаде оставка, тъй като е " отговорен за всички кръвопролития ".
От краен националист до проруски политик
Преди да влезе в политиката, Кива се занимава с разнообразни действия. През 2011 година оглавява отдела за правата на потребителите в родния му град Полтава . Но единствено след два месеца е упрекнат в корупция. Наказанието му е 10 000 гривни санкция и възбрана да заема обществена служба за една година.

След това Кива става служител на реда, а по-късно се издига до шеф на наркоотдела, като поддържа извънсъдебни способи за битка с тези закононарушения. Скоро е освободен от длъжността, само че по-късно става консултант на вътрешния министър.

Участвал е във войната в Източна Украйна на страната на Киев. Тогава оглавява районния клон на неразрешения в Русия " Десен бранш " - обединяване на крайнодесни украински националисти.

След това Кива прекатурва политическите си възгледи и от 2017 до 2019 година е водач на Социалистическата партия . Същата година той се кандидатира за президент, само че печели едвам 0,03% от гласовете, до момента в който Зеленски е определен със 73% поддръжка на балотажа.

В последна сметка Кива става народен представител от партията " Опозиционна платформа - за живот " , която украинските управляващи назовават проруска. След експлоадирането на войната активността на партията е прекратена, а през юни 2022 година тя е неразрешена със правосъдно решение.

Същата година Иля Кива е глобен от Англия поради поддръжката му за Русия във войната сещу Украйна. Санкции са наложени и на щерка му Катерина.
Фаталният гърмеж в Луганск
Няколко часа преди новината за убийството на Кива беше обявено, че в Луганск е взривен автомобилът на депутата от назначения от Русия Народен съвет на ЛНР Олег Попов . При детонацията, станала до локалния стадион " Авангард ", той е бил тежко ранен и малко по-късно е умрял.

Следственият комитет на Русия заяви, че Попов е погубен при експлозия на неидентифицирано устройство и образува наказателно дело за " терористичен акт ".

Покушението е проведено от Службата за сигурност на Украйна, заяви " РБК-Украйна ", като се базира на свои източници. Официално това не е доказано. Според информацията обаче той е считан от управляващите в Киев за военнопрестъпник и законна цел, защото е управлявал противозаконни въоръжени формирования и е убивал украинци.

Според локалната медия Lug-info 51-годишният Попов е някогашен бизнесмен, който се причислява към проруските сепаратисти, подкрепяни от Москва, след началото на спора им с Киев през 2014 г . След като влиза в Народния съвет, той оглавява комисия по въпросите на сигурността и защитата, правоприлагащите органи, правосъдната система и отбраната на правата на индивида и жителите.

Срещу Попов към този момент имаше един несполучлив опит да бъде погубен през предходната година. През септември 2022 година даже беше обявено за гибелта му вследствие на поръчково ликвидиране.

В окупираните райони на Украйна - Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка области, постоянно се правят опити за покушения на назначени от Русия длъжностни лица.

На 8 ноември, също при гърмеж на кола бомба, беше погубен Михаил Филипоненко , член на проруския районен парламент в Луганск и някогашен началник на сепаратистките въоръжени сили. Украинското разузнаване пое отговорност за гибелта му.

По-рано съветската Федерална работа за сигурност (ФСБ) заяви, че на 27 октомври Олег Царьов - някогашен народен представител от Върховната Рада и покровител на съветската инвазия в Украйна, е ранен вследствие на опит за ликвидиране в анексирания Крим.

През септември началникът на митническата работа на ЛНР Юрий Афанасиевски също беше тежко ранен при детонация в къщата му в Луганска област.

Убийството на граждански може да се смята за военно закононарушение. Руските управляващи упрекват украинските служби за сигурност за тези покушения. Обикновено Киев не поема непосредствено отговорност за тях.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР