Двама от листата с 15 чакащи за белодробна трансплантация у

...
Двама от листата с 15 чакащи за белодробна трансплантация у
Коментари Харесай

Д-р Михаил Христов: Двама от чакащите за белодробна трансплантация са в тежко състояние

Двама от листата с 15 чакащи за белодробна трансплантация у нас са в доста тежко положение. Това сподели пред БТВ шефът на Агенцията по трансплантации доктор Михаил Христов.

Постигната е спогодба с екип от Истанбул, който да прави трансплантации у нас и да образова български лекари. Разговори се водят и с екипи от лечебните заведения в Рим, Париж, Хановер и Виена. „ Когато подпишем съглашение, ще има две благоприятни условия – нашият пациент да отиде в чужбина, а другата е да пристигна техният екип да оперира у нас ”, изясни доктор Христов.

Идеята е лекарите от чужбина да образоват наши екипи както за осъществяването на трансплантации, по този начин и за следтрансплантационните грижи за пациентите.

В писмата за отвод от непознати лечебни заведения за български пациенти е посочено, че заради фрапантния спад на донори в самите страни, към които сме се обърнали, да вземем за пример в Германия, те не могат да правят трансплантации на непознати жители, не особено на българи, стана ясно от думите на доктор Христов. „ Болницата във Виена е отказала да възобнови контракта и с Румъния. Германците също са отказали да продължат контракта с румънците ”, посочи той.

„ Представете си, че имаме подписани контракти с всички лечебни заведения и страни, с които желаем да ги сключим. Нямаме ли донори, отново не можем да помогнем на тези хора ”, акцентира доктор Христов.

За чакащите белодробна трансплантация у нас можем да осигурим обзор в чужбина за така наречен второ лекарско мнение, изясни още шефът на Агенцията. Вчера е направена и първата междуболнична комисия, която да разиска положението на чакащите белодробна трансплантация. Всички пациенти ще бъдат прегледани и ще уточним какво е тяхното здравословно положение, сподели доктор Христов. Той призна, че няма по какъв начин да даде гаранция за чакащите белодробна трансплантация.

„ Нашата съществена задача е да подобрим донорството в България. Нямаме ли донорство на органи, няма да може да има триумф ”, означи още доктор Михаил Христов.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР