Двама министри докладваха пред депутатите за водния режим. ВиК Перник

...
Двама министри докладваха пред депутатите за водния режим. ВиК Перник
Коментари Харесай

Изборите отложили водния режим в Перник

Двама министри рапортуваха пред депутатите за водния режим.

ВиК Перник е трябвало да работи превантивно за водния режим на Перник. Това стана ясно от чуването в Народното събрание на екоминистъра Нено Димов.

Язовир " Студена " е единственият водоизточник за града. С близо 2,8 милиона кубически метра вода ще се спести на Перник и Радомир при реализиране на капиталовите планове на ВиК Перник.

Заместник-министърът на районното развиване Николай Нанков рапортува, че ВиК дава ежедневни, десетдневни и месечни информации за водните количества в язовир " Студена ". Дружеството е извършил тези си отговорности. Язовирът разчита главно на снеготопенето, изясни той. Той е с размер 25 милиона кубически метра. При 20 милиона кубически метра той прелива, стана ясно още от думите му.
 Уволниха шефа на ВиК-Перник
Уволниха шефа на ВиК-Перник

Заради рецесията с водата

Министерство на регионалното развитие е направило инспекция след сигналите. Оказва се,че ВиК Перник е направило съвсем всичко належащо. Оказва се, че воден режим е трябвало да се вкара по места. Явно поради предизборната акция кметовете отсрочили въвеждането му, по догатката на Нанков.

Кметът на Перник би трябвало да реши кой е най-хубавият воден режим за града. Над 90% са загубите на вода по ВиК мрежата на Перник , стана ясно още от отчета на Николай Нанков.

Ремонтът на язовирната стена няма общо с водния режим. Иначе се търсят разновидности. Единият е язовир " Долна Диканя ". Засега обаче пробите демонстрират, че водата е негодна за пиянство.
 Откриха салмонела в язовир
Откриха салмонела в язовир " Долна Диканя " - водата му не става за Перник

Предстои да се направи и втора проба

Авариите тази година във водния бранш на Перник са се нараснали двойно по отношение на 2018. Над 2700 повреди има тази година, по думите на Нанков. 315000 души в цялата страна са на воден режим. Все по-често се сблъскваме с провокациите на природата, посочи той. Нужна е цялостна замяна на ВиК мрежата на Перник.

Според заместник-министърът на районното развиване няма по какъв начин да се оправим с частични палиативни ограничения. Без ограничения страната ще бъде изправена пред компликацията да обезпечи питейна вода в бъдеще , съгласно него.
 Перничани щурмуваха постройката на ВиК поради водния режим Обновена
Перничани щурмуваха постройката на ВиК поради водния режим

Подготвили са писмо до кмета, желаят оставки

Припомняме, че по-рано през днешния ден перничани щурмуваха постройката на ВиК поради водния режим. След това стана ясно, че язовир " Долна Диканя " не може да се употребява за Перник, тъй като водата е инфектирана със салмонела.

Преди дни новият кмет Станислав Владимиров върна за преразглеждане оферти от ВиК график за воден режим.

На 7 ноември беше оповестено, че ще има воден режим в цяла Пернишка област. Преди това новоизбраният кмет Станислав Владимиров съобщи, че повода за водния режим е некомпетентното ръководство на ВиК-Перник .
 Поне 4 месеца ще продължи водният режим в Перник
Поне 4 месеца ще продължи водният режим в Перник

Притокът в язовир " Студена " е най-малкият от 2006 година насам.

На 14 ноември Владимиров съобщи, че червени лампи за воден режим в града светели още от началото на годината.

От 18 ноември 2019 година стартира воден режим в района. Той обгръща Перник и Батановци. Обхванати от водния режим са селата Голямо Бучино, Люлин, Дивотино, Мещица, Витановци, Ярджиловци, Богданов дол, Черна гора и Лесковец.

Водният режим засяг а към 60 000 души.

Същият ден - 18 ноември, кметът Станислав Владимиров сезира прокуратурата. Очакванията му са прокуратурата да влезе във ВиК и да прегледа всички дейности. Според него продължаващото разхищаване на вода ще изчерпи и дребното останало количество от скъпия запас.
 Червени лампи за воден режим в Перник светели още от началото на 2019 година
Червени лампи за воден режим в Перник светели още от началото на 2019 година

Няма да оставя тази бомба да гръмне, тъй като отговорността ще я нося аз, безапелационен кметът
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР