Двама изтъкнати сирийски активисти, участвали в бунта срещу режима през

...
Двама изтъкнати сирийски активисти, участвали в бунта срещу режима през
Коментари Харесай

Убиха изтъкнати сирийски активисти и борци срещу джихадистите в провинция Идлиб

Двама изтъкнати сирийски деятели, взели участие в протеста против режима през 2011 година и известни също с опозицията си против джихадистките групи, бяха убити през днешния ден в размирната северозападна сирийска провинция Идлиб, оповестиха ДПА и Агенция Франс Прес, базирайки се на неправителствена организация и радиото, в което те работели.

Неизвестни мъже в автомобил откриха огън по Раед ал Фарес и Хамуд Джунейд покрай къщата на последния в град Кафранбел, споделиха от Сирийския център за наблюдаване на човешките права (СЦНЧП). Двамата са били тежко ранени и са умряли по-късно в болничното заведение. Засега никой не е поел отговорност за нападението.

Ал Фарас беше шеф на радио "Фреш ФМ ", излъчващо от Кафранбел, намиращо се под контрола на екстремистите. Той беше неприкрит критик на сирийското държавно управление, на екстремистката формация "Ислямска страна " и на свързаната с Ал Каида формация Хаят Тахрир аш Шам. Джунейд беше карикатурист, който работеше с Фарес. И преди Фарес е бил нападнат от екстремисти, които го принуждаваха да спре да излъчва женски гласове, както и музика по радиото си, тъй като били неразрешени от исляма. Той сподели пред ДПА в свое предходно изявление, че с цел да продължи да излъчва женски гласове по радиото, ги е модифицирал да звучат като роботи и е сменил утринната музика с чуруликане на птици.

През последните месеци регионите, следени от бунтовниците в Северна Сирия, бяха залети от вълна от убийства. Най-малко 395 души бяха убити от коли бомби или убити в извънградските региони на Идлиб и в прилежащите провинции Хама и Алепо, сподели ръководителят на СЦНЧП Рами Абдел Рахман. Провинция Идлиб, която е последната основна цитадела на бунтовниците и джихадистките групировки в Сирия, е следена най-вече от Хаят Тахрир аш Шам, някогашен сирийски клон на Ал Кайда.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР