Обсада на Тимбукту: Двама убити при минометна атака в Мали

...
Двама души бяха убити, а други петима ранени, след като
Коментари Харесай

Двама души бяха убити, а други петима ранени, след като бяха изстреляни снаряди по историческия северен малийски град Тимбукту, казва армията .

Военните обвиниха това, което нарекоха "терористи" за обстрела.

Тимбукту, a Обявен от ООН за обект на световното културно наследство, беше под обсада през последните седмици от джихадисти, което според съобщенията доведе до остър недостиг на храна.

Военните на Мали завзеха властта през 2020 г., обвинявайки цивилното правителство, че не успява да се справи с бунтовниците.

Той обеща да сложи край на бойните атаки, които започнаха преди десетилетие, но през последните месеци изглежда те се увеличават.

В един от най-кървавите инциденти, 49 души загинаха, когато речна лодка в североизточната част на страната беше нападната от засада преди две седмици.

Вътре в Северно Мали сред ислямистките бунтове Защо на мироопазващите сили на ООН се казва да напуснат MaliAfrica Live: Актуализации за това и други истории от континента

Мироопазващите сили на ООН, които са в страната от 2013 г., се изтеглят по искане на военното правителство.

Миналата година Франция изтегли силите си, тъй като властите доведоха наемници от руската група Вагнер.

Атаката срещу Тимбукту в четвъртък предизвика паника сред жителите, съобщават местните медии.

В същия ден армията каза, че е осуетила атака срещу град Léré, на 240 км ( 150 мили) югозападно от Тимбукту, убивайки петима бойци.

В неделя петима войници бяха убити, след като два военни лагера бяха нападнати от етнически бунтовници туареги.

Съюз от туарегски групи, които подновиха бунт миналия месец, заявиха, че са превзели две бази на малийската армия по време на боевете в неделя.

Туарегските бунтовници, които искат независимост за северно Мали, се противопоставят на това армията да поеме контрола върху базите, освободени от напускащите войски на ООН в района. Те също така обвиняват хунтата, че се е отказала от мирното споразумение от Алжир от 2015 г., което сложи край на предишния им бунт.

Ислямистките бунтовници действат в много райони на Западна Африка, от пустинята Сахара на юг до Сахел, особено в Мали, Нигер и Буркина Фасо. >

Несигурността накара армията и в трите страни да завземе властта, но бунтът на джихадистите продължи.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР