Два търговски кораба акостираха в украинско пристанище, след като Киев

...
Два търговски кораба акостираха в украинско пристанище, след като Киев
Коментари Харесай

Войната | Усилията на Украйна за преодоляване на руската блокада на Черно море дават резултат

Два търговски кораба акостираха в украинско пристанище, откакто Киев усилва напъните си да прекъсне едностранно съветската обсада на черноморското си крайбрежие. Двата кораба акостираха в Черноморск часове преди Русия да стартира последната си серия от нощни ракетни и безпилотни удари в Украйна в неделя. Селскостопанската инфраструктура в южната част на Одеска област още веднъж беше обект на удари.

Според управляващите това е първият път, в който цивилен кораби доближават до пристанище в Украйна, откакто по-рано тази година пропадна съглашението с Русия, реализирано с посредничеството на Организация на обединените нации, което разреши износа на повече от 33 млн. тона зърно от Украйна, оповестява BBC. Украинският вицепремиер Олександър Кубраков съобщи, че двата кораба - Resilient Africa Aroya, плават под флага на тихоокенската страна Палау, а екипажът им се състои от украинци, турци, азербайджанци и египтяни.

" Първите цивилен кораби използваха краткотрайния кулоар по посока на украинските пристанища... с цел да натоварят съвсем 20 хиляди тона пшеница за африканските и азиатските страни ", съобщи Кубраков.
Реклама
Това лято Киев разгласи кулоар, обхващащ черноморското крайбрежие на южните му съседи и членове на НАТО Румъния и България, за кораби, които са блокирани в украинските пристанища, откакто Русия стартира пълномащабната си инвазия в Украйна през февруари 2022 година
Коридорът беше разгласен едностранно от Украйна предишния месец без съветско единодушие.
Три кораба, пренасящи храни, и два, натоварени с металургични артикули, са напуснали украинските пристанища, откогато военните в Киев откриха коридора, защото Русия продължава да се опълчва на интернационалния напън да се причисли още веднъж към съглашението за експорт на зърно.

Според украинското земеделско министерство корабите ще доставят пшеницата в Египет и Израел.
Реклама Руски цели
След излизането си от договорката Русия разгласи, че ще третира всички цивилен кораби, плаващи към Украйна, като евентуални военни цели. Миналата седмица английското външно министерство упрекна Русия, че в края на август страната е атакувала търговски транспортен съд, плаващ под флага на африканската страна Либерия, дебаркирал в Одеса, с голям брой крилати ракети. В изказването си министерството декларира, че Русия е унищожила 280 хиляди тона зърно, откогато се е отдръпнала от договорката, и я упреква, че се пробва да " трансформира в оръжие храните и почтената търговия за сметка на останалия свят ", прибавя BBC.

Освен че заплашва корабите, преминаващи през Черно море, Москва все по-често насочва своите удари към украинската пристанищна инфраструктура, като неведнъж е атакувала дунавските пристанищата Измаил и Рени, откъдето от юли насам потегля огромна част от украинския експорт на зърно, с цел да се опита да наруши активността им.

При тези офанзиви парчета от съветски дронове паднаха и в Румъния, като предходната седмица Букурещ разгласи, че ще смъква сваля съветските дронове, които се озоват над територията на страната.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР