Два от най-популярните браузери Google Chrome и Firefox се подготвят

...
Два от най-популярните браузери Google Chrome и Firefox се подготвят
Коментари Харесай

Уеб браузърите са на път да се сблъскат с „Проблем 2000“

Два от най-популярните браузери Гугъл Chrome и Firefox се приготвят да пуснат своята стотната версия за настолни компютри. Специалисти настояват, че това може да сътвори обстановка, при която множеството уеб страници да не се зареждат на новите версии. Всичко това се дължи на иден проблем с кодирането от вида на Y2K (Проблем 2000), с който компютърния свят се сблъска преди години.

Y2K беше софтуерен проблем в края на 90-те години на предишния век. Повечето компютърни стратегии по това време не можеха да разчитат вярно четирицифрени дати от годината и преходът към 2000 година докара до неправилна работа на някои от тези стратегии.

Особеността на софтуерната разработка бързо набра известност в тайните среди, които оповестиха, че грешката ще докара до световна злополука. За благополучие, това не се случи. Макар че някои страни сигурно имаха проблеми, множеството от тях започнаха да се приготвят години по-рано.

Проблемът със стотната версия на браузърите се свежда до нещо, наречено " user-agent ". Това е низ от код, който споделя на сървърите какъв браузър се употребява. Повечето стратегии за уеб страници могат да четат единствено двуцифрени UA. В края на първото десетилетие на този век те се сблъскаха с сходен проблем, когато бяха въведени първите двуцифрени UA. Това докара обстановка, в която доста уеб сайтове не се зареждаха вярно или въобще не се зареждаха.

Гугъл и Firefox работят интензивно, с цел да се уверят, че множеството уеб сайтове няма да се сблъскат с проблеми. Въпреки това има прекалено много страници, с цел да могат Гугъл и Firefox да се оправят сами с казуса. Гугъл към този момент предлага указания за това по какъв начин да накарате уеб страницата си да чете трицифрени низове UA. Ако управлявате уеб страница, може би ще желаете да положите старания още в този момент, с цел да сте сигурни, че уеб сайтът ви е съчетаем с най-новата версия на Chrome.

Firefox и Chrome са двата най-популярни браузъра за настолни компютри и към този момент този проблем е стеснен до тях. Другите браузъри са надалеч от версия 100, тъй че би трябвало да работят добре в обозримо бъдеще.

Това не би трябвало да е нещо, което да докара до края на света, само че предварителната подготовка за сходни проблеми ще резервира уеб страницата ви в работно положение, до момента в който другите се сблъскват с проблеми.

А тук ще намерите още!
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР