Два дни преди посещението на саудитския престолонаследник принц Мохамед бин

...
Два дни преди посещението на саудитския престолонаследник принц Мохамед бин
Коментари Харесай

Рияд отмени забраната за пътуване до Турция

Два дни преди визитата на саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман в Анкара, Саудитска Арабия анулира възбраната нейни жители да пътуват до Турция и още три страни, наложена в изискванията на ковид. Облекчението ще важи още за Етиопия, Виетнам и Индия, заяви Агенция Франс Прес.

В началото на пандемията Саудитска Арабия наложи възбрана за пътувания в чужбина и към предишния месец 16 страни, в това число Турция, към момента бяха неразрешени за саудитски жители.

" Беше взето решение да се анулира възбраната на директните или непреки пътувания на жители до Етиопия, Турция, Виетнам и Индия ", цитира формалната Саудитска организация по печата известие на чиновник на вътрешното министерство.

Решението е взето " въз основа на следенето на епидемиологичната обстановка във връзка с пандемията от ковид ", споделя служителят.

Саудитските управляващи също по този начин облекчават рестриктивните мерки в домашни условия, свързани с ковид, като предходната седмица оповестиха, че към този момент няма да се изискват маски в множеството затворени пространства.

Решението идва два дни преди престолонаследникът принц Мохамед бин Салман да посети Турция, което наблюдаващи одобряват като още един знак на стопляне на връзките сред двете страни, достигнали до сериозна точка с жестокото ликвидиране на журналиста Джамал Хашоги през 2018 година в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул.

През април турският президент Реджеп Тайип Ердоган се срещна с принц Мохамед като двамата засвидетелстваха топли връзки и се прегърнаха.

През май националният транспортьор Saudia възобнови полетите до Турция, макар че жителите към момента не можеха да пътуват до там.

Турция е обичано място за отмора на доста саудитски фамилии. Посещенията в Саудитска Арабия за хадж пък са измежду главните мотиви за пътуванията на турците до страната.

Очаква се принц Мохамед да дойде в Турция в сряда след спирки в Египет и Йордания.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР