Два автомобила докараха в Рибарица от Русе близо 2 тона

...
Два автомобила докараха в Рибарица от Русе близо 2 тона
Коментари Харесай

Хуманитарна мисия на Каритас Русе занесе близо два тона продукти на бежанци от Украйна в Рибарица

Два автомобила докараха в Рибарица от Русе близо 2 тона артикули: храни, дрехи, нехранителни и перилни препарати, обувки и аксесоари. Част от тях са резултат от двуседмична дарителска акция „ Топла зима “, осъществена от Каритас Русе в медии и обществени мрежи. Десетки русенци демонстрираха своята взаимност и поддръжка за хората, избягали от войната. Основните средства са обезпечени от самодейността „ Подкрепа за бежанци от Украйна “, изпълнявана от всички Каритас организации в България с финансовото подпомагане на „ Католически служби за помощ “.

В началото на акцията пред събралите се бежанци от войната своята поддръжка обявиха регионалният шеф на Област Ловеч инж. Светослав Славчев и заместник-кметът на Община Тетевен господин Борис Врабевски.

„ В Ловеч има частни компании, които са подготвени да предложат работа на хората и да оказват помощ. Надяваме се, че тази война рано или късно ще свърши и всички ще се приберете вкъщи, само че до тогава може да разчитате на подслона, който обезпечава България “, съобщи регионалният шеф на Ловеч инж. Славчев.

„ Община Тетевен се пробва да ви поддържа още от началото на настаняването ви тук. Макар и със скромни благоприятни условия, надяваме се, че сме ви потребни в тези сложни времена. Дано мирът да донесе по-скоро успокоение на всички “, обърна се към присъстващите заместник-кметът на Тетевен Борис Врабевски.

„ Хуманитарната задача на Каритас Русе беше осъществена, откакто с нас се свързаха майки на деца, настанени в базата в Рибарица “, обясниха деятелите на благотворителната организация. Жените поставиха изключителни старания да дефинират най-нуждаещите се и незабавни случаи, изискващи поддръжка. „ Благодарим ви, носите ни доста скъпи неща, дано има за тези, които най-вече имат потребност. Радваме се, че в Каритас Русе и в България въобще има толкоз положителни хора “, споделиха украинските бежанци.

 30 момчета и девойки получиха разнообразни комплекти с чисто нови дрехи и обувки: якета, топли пуловери, ръкавици, шапки и шалове. Пакетите бяха готови от обществените деятели на Каритас Русе по предварителни описи с точните размери, които децата носят. Цялата информация беше съгласувана с всеотдайните майки на дребните бежанци. За 70 семейства бяха обезпечени филантропични пакети с хранителни и нехранителни артикули. 16 огромни кашона едвам събраха даренията от облекла, обувки и аксесоари, които бяха предоставени на всички жители въз основата.

137 възрастни и деца – множеството от град Николаев, от Одеския край и неколцина от столицата Киев са подслонени сега в комплекса, заяви шефката Лилия Недялкова. Сред тях са 68 деца и подрастващи на възраст от 1 до 18 години, има 19 пенсионери и 9 със характерни потребности – деца и възрастни.

Младежите от Спортното учебно заведение на Николаев са футболен тим, за който се грижат двама треньори. Сред момчетата има такива, които са сами, родителите им са ги изпратили в България, с цел да ги спасят от ужасите на войната.

Хуманитарната задача е плод на напъните на Каритас Русе да оказва помощ на нуждаещи се хора на територията на Никополска католическа епархия – Северна България. Осъществява се в следствие от обществена дарителска акция на Каритас Русе „ Топла зима “, както и в подтекста на самодейността „ Подкрепа за бежанци от Украйна “, изпълнявана от всички Каритас организации в България с поддръжката на „ Католически служби за помощ “.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР