Думите на Дмитрий Медведев, заместник-председател на Съвета за сигурност на

...
Думите на Дмитрий Медведев, заместник-председател на Съвета за сигурност на
Коментари Харесай

Как да живееш в свят, който ти се изплъзва изпод краката

Думите на Дмитрий Медведев, заместник-председател на Съвета за сигурност на Руската федерация, за „ конниците на апокалипсиса “ провокираха оживена реакция в интернет, от което обаче излиза наяве, че самото разбиране „ апокалипсис “ измежду интернет потребителите се свързва повече с „ постапокалиптичните “ компютърни игри, в сравнение с в действителност с истинския източник - последната книга на Библията, която се назовава Апокалипсис.

Това е разочароващо, тъй като неналичието на библейска просветеност освен пречи на вярното различаване на цитати, само че и лишава хората от поддръжката и утехата, които нашите предшественици са черпили от Писанието.

„ Апокалипсис “ е книга, която в действителност звучи изключително свежо и настоящо през днешния ден. Друг е въпросът, че се възприема тъкмо противоположното – като книга на ужасите, до момента в който в действителност е книга на вярата.

Гръцката дума " апокалипсис ", която на актуалния език е почнала да значи нещо като " световна злополука ", в действителност се превежда като " признание ", това, което Бог разкрива - в първите думи на самата книга: " Откровението на Исус Христос, който Му даде Бог, с цел да покаже на прислужниците Си какво би трябвало да стане скоро” (Откровение. 1:1).

В шеста глава на тази книга в действителност се загатват четирима конници.

В историята на Църквата има разнообразни тълкувания на това какво могат да значат, само че исторически концепцията, че те символизират разнообразни бедствия, е закрепена: чума, война, апетит и гибел.

Книгата Откровение в действителност е за ужасни неща – апетит, мор и война, робия и гонене, естествени и обществени бедствия – и по тази причина хората постоянно са били изкушавани да я схващат като „ книга на ужаса “, обещаваща тъга и гибел.

Но първите читатели на " Откровение " виждат всичките ужаси тъкмо пред очите си. Древният свят е разтърсван от войни, протести, епидемии и проваляне на реколтата, водещи до апетит. В империята е открит култът към Цезар, който (както по-късно диктаторите от ХХ век) получава божествени почести, а християните, които отхвърлят да се покланят на никого, с изключение на на Бог, са преследвани. Човешкият живот е сложен, рисков, къс и цялостен с болежка.

Няма потребност това да се оповестява на читателите като някаква вест или прогноза за бъдещето. Откровението е за нещо друго - за смисъла на всичко, което се случва, за това, че Божият проект се разпростира в историята и ще приключи доста добре: „ И Бог ще изтрие всяка сълза от очите им и гибел няма да има повече. Няма да има към този момент рев, нито зов, нито болест, тъй като предходните неща отминаха” (Откровение. 21:4).

„ Откровение “ удостоверява концепцията, упорито прокламирана в цялата Библия – Бог стопанин на международната история. Всичко в последна сметка е под Негов надзор. Както е споделил старозаветният оракул: „ С клетва приказва Господ Саваот: както съм го замислил, по този начин и ще бъде, както дефинирах, по този начин и ще се се състои” (Исая 14:24).

Въпреки че в света работят зли сили, които се опълчват на Бога – както хора, по този начин и паднали ангели – и от време на време триумфът им наподобява финален и обезсърчителен, те са обречени на загуба и всяка последваща стъпка доближава окончателното им проваляне.

Това може да се съпостави с това по какъв начин умел гросмайстор планува всички ходове на съперника си и ги насочва към реализирането на личната си концепция за това по какъв начин би трябвало да се развива играта. Невъзможно е да се победи против Бог – и създателят на „ Откровение “ предизвиква членовете на Църквата, тогава малко и преследвани, да поддържат „ самообладание и религия “ в лицето на гонене от езическия свят. „ Книгата на Откровението” постоянно се възприема като „ книга с предсказания”, освен това извънредно мрачни, свързани с последните събития в международната история. Говори за края на международната история, само че освен за това.

В противоположен случай това би било без значение за християните както от първия, по този начин и от идващите епохи и би станало значимо едвам преди самия завършек на света. Но тази книга е адресирана до християни от всяка възраст. Не става дума за „ от какво да се опасяваме в бъдеще “, а за „ по какъв начин можем да се ориентираме в сегашното “.

През вековете хората са вярвали, че пророчествата от “Откровение” се извършват пред очите им — и те са имали основателна причина за това.

Неприятности и войни, мор и апетит, робия и преследвания съвсем постоянно са съпътствали човешката история. Понякога имаше феномен, който можеше да се назова " есхатологична суматоха " - хората изоставят нормалните си действия и бягат в гори и пустини, очаквайки края на света да настъпи. Но “Откровение” не приканва за нищо сходно.

Става дума за това по какъв начин да живеете в свят, който се изплъзва отдолу под краката ви, където злото наподобява толкоз мощно - и съблазнително, където животът е непредсказуем и страданието може да проникне в него всеки миг.

Пише, че историята, каквато я познаваме, ще завърши със завръщането на Христос в популярност и тези, които са Му останали правилни, ще имат безконечен и блажен живот в Неговото царство.

Основното обръщение на “Откровение” не е „ какъв брой неприятно ще бъде всичко “, а „ колкото и неприятно да е всичко, в последна сметка всичко ще бъде наред “. Ние не направляваме събитията от международната история, които от време на време вземат най-страшния поврат. Но „ Откровение “ ни твърди, че те са следени от Бог, който ще докара историята до края, който Той е възнамерявал.

Тези, които се доверяват на Него, които деликатно търсят Неговата воля и деликатно пазят Неговите завещания, би трябвало да живеят с вяра, а не в боязън.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Facebook ни лимитира поради позициите ни! Споделяйте в профилите си, в групите и в страниците и по този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще доближават до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР