Духовният водач на Иран аятолах Али Хаменей каза, че безредиците

...
Духовният водач на Иран аятолах Али Хаменей каза, че безредиците
Коментари Харесай

Иран обвини САЩ за протестите, Тръмп упрекна Обама, че е подпомагал властите в Техеран

Духовният лидер на Иран аятолах Али Хаменей сподели, че безредиците в ислямската република се подклаждат от " враговете " на страната и употребяват " пари, оръжия, политика и разследващия си уред ", с цел да основават проблеми. Демонстрациите, почнали поради стопански проблеми и траяли съвсем седмица, лишиха минимум 20 живота от края на декември насам.

През страницата си в интернет Хаменей сподели, че ще се обърне към иранците, когато " моментът е подобаващ ". Макар той да не загатна категорично нито една страна, секретарят на Върховния съвет за национална сигурност (оглавяван от лидера) Али Шамкани разгласи, че за безредиците са отговорни Съединените щати, Англия и Саудитска Арабия. " Саудитците ще получат непредвиден отговор и знаят какъв брой сериозен може да бъде, " сподели Шамхани, представен от организация " Тасним ", в изявление с основаната в Бейрут телевизия " Ал Маядийн ".

През декември Саудитска Арабия към този момент упрекна Техеран, че стои зад ракетно нахлуване от шиитските бунтовници в Йемен. Тогава хутите изстреляха ракета, прехваната край столицата Рияд, която съгласно информация на бунтовниците е била ориентирана против двореца на крал Салман.

Хаменей сподели още, че " в неотдавнашните събития враговете на Иран се сплотиха и използваха разнообразни средства, които са им разполагаем... с цел да обезпокоят ислямската република. Врагът постоянно употребява всяка опция и всяка цел, с цел да проникне и да нанесе удар по иранската нация. "

Почти по същото време американският президент Доналд Тръмп още веднъж разяснява митингите в " Туитър ". В профила си в обществената мрежа той още веднъж съобщи, че " народът на Иран най-сетне работи против бруталния и подкупен ирански режим ". Той обаче упрекна и предшественика си в Белия дом, Барак Обама, за протичащото се: " Всички пари, който президентът Обама им даде толкоз безразсъдно, отидоха за тероризъм и в " джобовете " им. Хората имат малко храна, огромна инфлация и никакви човешки права. Съединени американски щати гледат! "

Според някои коментатори ярката позиция на Тръмп в поддръжка на митингите може да обезкуражи тези стачкуващи, които биха желали да видят смяна в Техеран, само че не и американска интервенция в страната.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Близък изток (3223)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР