Дружествата от областта на водоснабдяването и канализацията, електроснабдяването, топлоснабдяването и

...
Дружествата от областта на водоснабдяването и канализацията, електроснабдяването, топлоснабдяването и
Коментари Харесай

"Обединените патриоти" искат законови промени, които да облекчат планирането и разрешаване на строителство

Дружествата от региона на водоснабдяването и канализацията, електроснабдяването, топлоснабдяването и газификацията да дават служебно пред администрацията изходните данни, нужни при създаване на устройствени проекти, капиталови планове и разрешаване на строителството. Това плануват промени в Закона за устройството на територията (ЗУТ), импортирани в Народното събрание от депутати от " Обединени патриоти ".

Експлоатационните сдружения ще са задължени безплатно да дават изходните данни, възражения или наставления в 14-дневен период от поискването. Съгласуването на предложенията за промени на подробни устройствени проекти и на плановете на устройствени проекти и техни промени ще се прави по длъжностен път от кмета на съответната община, регионалния шеф или районния министър. При непредоставяне на поисканата информация е планувана глоба в размер на 1 000 лв. седмично до осъществяване на задължението, която ще се постанова от кмета на общината.

" В досегашната процедура възложителите на устройствените проекти – държавни и локални органи, физически или юридически лица, заплащат на експлоатационните сдружения за даване на информацията, нужна за правенето на съответните проекти. По подобен метод стои и въпросът, когато се желаят нужните изходни данни за и изискванията за присъединение при правене на капиталови планове. На процедура лицата заплащат авансово, с цел да получат нужната информация по какъв начин да станат клиенти на съответните ", стимулират се депутатите от " Обединени патриоти ". Те показват, че заплащаните до момента такси са внушителни и са в несъгласие на спомагателните разпореждания на Закон за устройство на територията.

Промените плануват по-дълги периоди, в които способените органи могат да разрешат или откажат искане за смяна на устройствени проекти. Вместо досегашния период от 14 дни, поправките плануват това да става до един месец от постъпване на заявката.

От 14 дни на един месец се удължава и срокът, в който основният проектант на община следва да издаде виза за поректиране при такова искане. Освен досегашните данни във визата за планиране ще се включва и предоставената от експлоатационните сдружения информация и условия за присъединение към мрежите на техническата инфраструктура. Самите визи за планиране ще са съображение за подписване на контракти с експлоатационните сдружения за краткотрайно водоснабдяване или електроснабдяване по време на строителството, както и на контракти за присъединение към мрежите на техническата инфраструктура при посочените в тях условия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР