Друго голямо име в световния баскетбол Майкъл Джордан изпрати Ръсел

...
Друго голямо име в световния баскетбол Майкъл Джордан изпрати Ръсел
Коментари Харесай

Майкъл Джордан за Бил Ръсел: Светът загуби една легенда

Друго огромно име в международния баскетбол Майкъл Джордан изпрати Ръсел с думите, че той е бил образец за всеки тъмнокож състезател.

„ Бил Ръсел бе същински пионер – като играч, като първенец, като първия тъмнокож старши треньор в Националната баскетболна асоциация и като деятел. Той стана образец за всеки тъмнокож баскетболист, който влизаше в лигата след него, в това число и за мен. Светът загуби една легенда “, разяснява 59-годишният Джордан, който сега е притежател на отбора на Шарлът.
 Почина легендата на Бостън Селтикс Бил Ръсел Почина легендата на Бостън Селтикс Бил Ръсел
„ Сърцето ми е разрушено от новината за кончината на най-големия първенец, който баскетболът е виждал, легенда, член на Залата на славата, наставник и мой другар в продължение на повече от 30 години – Бил Ръсел “, съобщи някогашната звезда на Лос Анджелис Лейкърс Меджик Джонсън.

„ Бил Ръсел беше мой кумир. Взимах образец от него на терена и отвън него. Успехът му на корта бе неоспорим… печелейки 11 шампионски трофеи. Извън терена той проправи пътя на хора като мен. Той беше измежду първите спортисти, които се бореха за обществена правдивост, тъждество и цивилен права. Точно по тази причина му се възхищавах толкоз доста. По време на нашето другарство той постоянно ми подсещаше да опитваме да подобряваме обстановката за нашата общественост “, добави Джонсън.

„ Бил Ръсел е един от най-великите спортисти в нашата история – първенец на първенците, добър човек и популярен американец, който направи всичко, на което е кадърен, с цел да сбъдне думите Америка за всички американци “, разяснява президентът на Съединени американски щати Джо Байдън.

44-ият американски президент Барак Обама също изрази скръбта си за кончината на именития някогашен баскетболист. „ Загубихме същински колос. Колкото бе висок Бил Ръсел, толкоз неговото завещание изпъква по-високо – и като играч, и като човек. Може би повече от всеки различен, Бил знаеше какво значи успеха и водачеството. На терена той бе най-великият първенец в баскетболната история. Извън него, той бе пионер в борбата за цивилен права, вървейки паралелно с доктор Кинг и Мохамед Али “, сподели Обама.

Една от дъщерите на Мартин Лутър Кинг – Бърнис Кинг разяснява, че Бил Ръсел е трансформирал спорта и е бил същински първенец в разнообразни сфери.

Именитата някогашна тенисистка Били Джийн Кинг съобщи, че се е възхищавала на Ръсел. „ Бил Ръсел беше неповторим за времето си състезател и деятел, който направи всичко към себе си по-добро. Той поведе напред доста други. Възхищавах му се през целия си живот, а той имаше голямо въздействие върху кариерата му. Той бе същински водач, екипен състезател и първенец “, сподели 78-годишната Били Джийн Кинг.

Комисарят на Националната баскетболна асоциация на Съединени американски щати и Канада Адам Силвър разяснява, че е оприличавал Бил Ръсел на баскетболния Бейб Рут, сравнявайки го с именития американски бейзболист. „ Бил беше непостижим победител и съотборник, а въздействието му върху НБА ще се усеща постоянно “, съобщи Силвър.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР