Древната египетска цивилизация ни е оставила много загадки, някои от

...
Древната египетска цивилизация ни е оставила много загадки, някои от
Коментари Харесай

Розетският камък - кой и какво е написал?

Древната египетска цивилизация ни е оставила доста загадки, някои от тях към момента неразгадани. Други имат по-щастлива орис и знаем съвсем всичко за тях. Една от тези разшифровани загадки е Розетският камък.

Розетският камък съставлява пай от плосък черен базалт, открит при разкопки в антична цитадела покрай дребното градче Розета край Нил в самия завършек на ХVІІІ век. Върху 750 килограмовата базалтова канара е гравиран текст с едно и също наличие, само че изписан на три езика.

Древноегипетските писмени знаци са формалният метод за изписване на всевъзможни значими документи и това е първият език, на който е писано. Демотичната национална книжовност предава локалния приказваме език, а старогръцкият е третият употребен език. Той е майчиният език на династията на Птолемеите, управлявали Египет по времето на гравиране на текста.

 Розетският камък се намира в Британския музей

Благодарение на този не толкоз незабравим първоначално монумент биват разчетени неразбираемите до тогава за лингвистите египетски писмени знаци. Върху превода работят както френски учени, по този начин и британски лингвисти, които преглеждат на място гравираните надписи, откакто Розетският камък попада в Британския музей с помощта на успеха на британците над французите в Египет.

Щастието обаче се усмихва на френския езиковед Жан-Франсоа Шамполион, който оповестява, че е разчел надписите 23 години след откриването на камъка.

Както самото разкриване на базалтовата каменна гравюра, по този начин и нейното разчитане са доста значими, тъй като отварят пътя за пояснение на още доста неразбираеми до тогава писмени монументи на египетската цивилизация.

Кой и какво е написал върху Розетския камък?

 Розетски камък

Смята се, че върху камъка от Розета са оставили надпис група египетски жреци в чест на ръководещия фараон. Те изброяват и възхваляват положителните неща, направени от наместника на боговете за храмовете и за народа на античен Египет.

Предполага се, че времето, когато са издялани надписите, съответствува с ръководството на един от владетелите от династията на Птолемеите, а точно Птолемей V Епифан. Той е петият подред фараон от династията, известна с кръвосмесителните бракове. Самият възхваляван фараон е наследник на Птолемей ІV и неговата сестра и брачна половинка Арсиноя ІІІ.

По времето, когато е гравиран камъкът, е имало традиция да се изписват текстовете на повече от един език и това подкрепя работата на лингвистите. Разбирането, че йероглифите са служили най-много за царска или религиозна информация и са били разбираеми единствено за към един % от хората тогава, идва с помощта на този метод на изписване на текстовете.

Според античните египетски закони указите на владетеля са толкоз значими, че са изписвани на корав камък на заветен език, на роден и на старогръцки. Всичко това подкрепя и науката египтология.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР