Драстично увеличение на митата върху вноса на зърно и зърнени

...
Драстично увеличение на митата върху вноса на зърно и зърнени
Коментари Харесай

Вместо да налага допълнителни санкции, ЕС въвежда огромни мита върху вноса на руско зърно 


Драстично нарастване на митата върху вноса на зърно и зърнени култури от Русия вместо директни наказания предлага Европейската комисия в опит да ограничи въздействието на Москва да употребява износа на избрани храни като геополитически инструмент.

Предложението планува пшеница, царевица, слънчоглед и други зърнени култури и техните производни артикули от Русия и Беларус да се таксуват с мито от 95 евро за звук или с 50% съгласно цената на договорката.

Очакванията са това до докара до съществено покачване на цените на тези артикули, а оттова да намалее и търсенето.

" На процедура, обмитяването в този случай ще реализира същия резултат на вътрешния пазар на Европейски Съюз, какво биха постигнали глобите: то ще ограничи достъпа до европейските пазари и ще понижи приходите на Русия. Митата ще се толкоз високи, че на процедура ще сложат завършек на вноса на съветска продукция в Европейски Съюз, " се показва в претекстовете на Европейската комисия.

В известието се прецизира, че Русия и Беларус ще останат и без достъп до преференциалните квоти на Световната комерсиална организация, както и че препоръчаните ограничения не се отнасят до трети страни.

Какво цели Европейски Съюз с налагането на по-високи мита?
да стабилизира личния си пазар и да обезврежда опитите на Русия да употребява ролята си на главен експортьор на зърно за политически цели;да спре съветския експорт на артикули, създадени в Украйна или в нелегално заграбени съветски територии;
да попречи на Русия да употребява приходите си от износа към Европейски Съюз, с цел да финансира война в Украйна;

" Тъй за предходната година Русия е изнесла зърно, зърнени храни, маслодайни семена и производни артикули за към 1,3 милиарда Евро в Европейски Съюз, тези мита ще окажат съществено въздействие както върху съветската стопанска система, по този начин и върху съветската военна машина, " споделят още от Европейската комисия

За разлика от други наказания увеличените мита ще разрешават свободната продажба и покупка на съветско зърно, съхраняването му в хранилища на територията на Европейски Съюз, както и превозването му с плавателни съдове на Европейски Съюз.

Руският експорт на зърно, зърнени храни е семена за Европейски Съюз предходната година е възлизал на 4,2 млн. тона, а този от Беларус - на 610 хиляди тона. Очакванията са въвеждането на по-високите мита да ограничи вноса на зърно от Русия и Беларус до към 5 млн. тона на година.

При недостиг, той ще бъде запълнен със зърно, създадено в границите на Европейски Съюз,което ще подкрепи и европейските фермери.

Русия би могла да предприеме ответни ограничения, само че тя към този момент е забранила вноса на множеството хранителни артикули от Европейски Съюз, а доста европейски компании от този бранш са напуснали страната през последните години.

Следващата стъпка е предлагането да бъде утвърдено от водачите на страните членки на Европейски Съюз, след което да влезе в действие.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР