Драмите около искането на собственика на Виваком United Group да

...
Драмите около искането на собственика на Виваком United Group да
Коментари Харесай

Скандалът Булсатком се разраства, на ход е Комисията за защита на конкуренцията

Драмите към настояването на притежателя на Виваком United Group да усили позициите си на българския пазар се нажежават.

Днес се чака Комисията за защита на конкуренцията да утвърди противоречивото придобиване на " Булсатком ", което от месеци среща рецензии и опозиция от конкурентните телекоми. За това оповестява " Медиапул ", която излезе през днешния ден с нова обява. В нея излиза наяве, че решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) към този момент е реалност, само че действително на уеб страницата на комисията към момента тази информация не е доказана.

В сряда водачът на " Продължаваме промяната " Кирил Петков изненадващо се разгласи срещу договорката: " Много ни тормози, в случай че Комисия за защита на конкуренцията утвърди договорката сред " Юнайтед Груп " и " Булсатком ", сподели той.

Последва остра и назидателна позиция на " Юнайтед Груп ": " Шокирани сме от изказването, направено от господин Кирил Петков, по отношение на проблема " Булсатком ". Той разяснява евентуално решение, учредено на клюки и догатки, популяризирани в медиите. По този метод господин Петков се пробва да повлияе на бъдещото решение на самостоятелния регулатор. Това е неприемлива интервенция от страна на политик в работата на самостоятелен административен орган.

Съгласно българското законодателство Комисия за защита на конкуренцията е изцяло самостоятелна от държавното управление. Тя ползва конкурентното право и не се управлява от политически съображения. Нейните производства са поверителни. Разглеждането на проблема " Булсатком " продължава и решението към момента не е признато и оповестено ", показва в изказването на " Юнайтед Груп ".

Самата комисия в четвъртък излезе с сходна позиция - че е самостоятелен орган, който не приема " указания " и че прецизно ползва националното и европейското право на конкуренцията, а решенията се взимат групово и подлежат на правосъден надзор.

От позицията се схваща, че в Комисия за защита на конкуренцията са жегнати от изявлението на Кирил Петков, че комисията не би следвало да взима значими решения преждевременно, при изминал мандат и при декларирана политическа воля за кадрови промени в регулаторите.

" Правомощията на членовете на Комисията не могат да бъдат прекъснати на учредения, свързани с точното осъществяване на техните отговорности и пълномощия ", показва Комисия за защита на конкуренцията, управлявана от Юлия Ненкова, кадър на ГЕРБ.

Конкурентите телекоми са твърдо срещу договорката. Преди седмици от А1 даже нарекоха " неприемливо надменно " желанието на притежателя на " Виваком " да придобие " Булсатком ", защото сливането би довело до основаването на състезател, който държи към половината от телеком пазара у нас. От " Йеттел " също считат, че би се стигнало до деформиране на конкуренцията.

Очаква се Комисия за защита на конкуренцията да разгласява решението си.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР