ДПС изглежда преживя катарзис по темата за златните паспорти, след

...
ДПС изглежда преживя катарзис по темата за златните паспорти, след
Коментари Харесай

Как Гешев и ДПС използват златните паспорти

Движение за права и свободи наподобява претърпя " катарзис " по тематиката за " златните паспорти ", откакто Съединени американски щати постановиха глобите на Делян Пеевски по световния закон " Магнитски " на 2 юни м. година Няколко месеца преди този момент, през февруари 2021 година, Движение за права и свободи бранеше въодушевено схемата за даване на българско поданство против вложения. Йордан Цонев от Движение за права и свободи внесе законопроекта за запазването на схемата, а ГЕРБ го поддържа.

" Кръгът е от към 60-70 (изрядни) вложители, които, в случай че тръгнат да ни съдят, размерът дневно обезщетение ще е най-малко 1 милион ", предизвести Цонев през февруари м.г., представен от " Дневник ". Движение за права и свободи има опит с " кръговете ".

В края на декември м.г., когато властта в страната към този момент не е в ръцете на ГЕРБ, Движение за права и свободи внесе законопроект за преустановяване на схемата. Неизвестно за какво опасенията, че някой от тези " изрядни вложители " ще съди страната, към този момент са отпаднали. Начело застана Делян Пеевски, който Съединени американски щати показаха като изключително авторитетна фигура в процедурите по даване на българско поданство, паралелно с близкия му Илко Желязков, също глобен по закона " Магнитски ".

Обясненията за този " златен катарзис " са няколко.

1. Една от задачите на офанзивата е Стамен Янев , който от 2015 година е изпълнителен шеф на Българската организация за вложения. Тази организации сертифицира непознатите вложители и от нея действително стартира процедурата по издаване на " златен паспорт ". Стамен Янев зае поста при втория кабинет на ГЕРБ като представител на Реформаторския блок, само че остана отпред на организацията и при кабинета " Борисов 3 ". С идването на първия длъжностен кабинет през 2021 година, Янев се сработи с тогавашния стопански министър Кирил Петков. Според някои източници Янев, който бе в борда на държавната банка ББР, е съдействал на Петков да се ориентира по -бързо в обстановката. Шефът на БАИ е непосредствен и до Асен Василев.

Всички помнят, че измежду първите обществени разкрития на министър Петков бяха тези за кредитната политика на ББР в интерес на няколко по-едри предприемачи. Сред упоменатите имена бяха тези на Пеевски и Румен Гайтански- Вълка, също непосредствен на Движение за права и свободи. Последваха и бързи ограничения за промяна на борда и разпоредбите, по които работи държавната банка, призвана да подкрепя едрия и дребния бизнес. Целта е през Стамен Янев да се удари по " Продължаваме промяната ".

2. " Златните паспорти " са комфортна скица, само че единствено до момента в който една партия има въздействие във властта. Сега Движение за права и свободи очевидно няма изгода от нея. Защитата на " златните паспорти ", до момента в който ГЕРБ е на власт и настояването на Движение за права и свободи за премахването им в този момент, са още едно непряко доказателство за мощното въздействие на Движение за права и свободи върху властта по времето на кабинета " Борисов ".

3. Движение за права и свободи и Делян Пеевски няма за какво да се тормозят , че новото държавно управление може да извади нещо по тематиката за " златните паспорти ". Ако е имало корупция, тя е заровена в предишното и от днешна позиция доста мъчно може да се извади нещо непосредствено. Имиджът на Пеевски няма накъде да се утежнява, а битката е да се клати " Продължаваме промяната ". В този подтекст ударът по Стамен Янев би бил от изгода, в случай че се включи и основният прокурор. Единствената опция за следствие на паспортите е, в случай че доближен до схемата чиновник в ДАНС реши да проговори и по едно и също време с това вложител опише, че е употребена корупция или търговия с въздействие. Това е доста малко евентуално.

4. Това е чудесна опция за Иван Гешев. Анонимката, трансферирана в прокуратурата от депутата Хамид Хамид (ДПС), работи в действителност добре за основния прокурор Иван Гешев, чиято съществена задача в този момент е да пази профилираната прокуратура и съд. По информация на Mediapool Върховната касационна прокуратура е работила по " златните паспорти " още през юни предходната година, само че без да го обявява обществено. Сега Гешев мигновено пое паса на Движение за права и свободи и образува ново дело, само че към този момент в спецпрокуратурата, което сякаш би трябвало да почне от нулата.

Целта е да се покаже, че спецпрокуратурата проверява корупцията, а новата власт се пробва да я закрие. Истината е, че прокуратурата знае всичко за златните паспорти най-малко от 2019 година, когато Цацаров бе основен прокурор и получи цялата информация от ДАНС. Тогава Цацаров изиска отнемането на паспорти на седем души. Гешев, който по това време беше заместител на Цацаров, а в този момент е шеф на държавното обвиняване, сега ще се опита да " осребри " проблема със " златните паспорти ", с цел да отбрани и себе си, и спецпрокуратурата. Не е ясно дали ще успее, само че нищо не му пречи да опита.

5. Много постепенно оттегляне. В последна сметка " златните паспорти " са една от дребните схеми на предходната власт, от която са се възползвали стотина души. Тя трябваше да бъде прекъсната бързо, а казусът да се прати за обективно следствие в ДАНС и Министерство на вътрешните работи. Вместо това Движение за права и свободи съумя да спретне кален политически скандал, до момента в който отстъпва доста постепенно от старите си сфери на въздействие и по едно и също време се пробва да нанесе вреди на новото държавно управление, до момента в който си подава топката с Гешев.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР