Дойде нотификацията за дълго чаканата помощ от ЕС от над

...
Дойде нотификацията за дълго чаканата помощ от ЕС от над
Коментари Харесай

Тодор Джиков:Проблемът със зърното е много сериозен

Дойде известието за дълго чаканата помощ от Европейски Съюз от над 400 милиона за битка с икономическите последици, зародили от войната в Украйна. Вкарахме я в Министерски съвет. Паралелно работим по напътствията, тъй че в края на месец септември най-късно тези пари ще стигна до земеделските производители. Това сподели служебният заместник-министър на земеделието Тодор Джиков в предаването „ Събуди се " по Нова телевизия.

Той изясни, че се работи върху ограничения и политики, които да доведат бранша земеделие до стабилно произвеждане и устойчиви стопанства. „ Виждате и проблемите, подбудени и от спекулата - ниски изкупни цени от производителите, а действително до потребителя на процедура продукцията доближава на доста по-високи цени ", съобщи Джиков.

Най-сериозният проблем по думите му е неналичието на съответен надзор при търговията на едро и дребно, както и неналичието на проследяемост от производител или вносител до крайния консуматор. „ Стартирахме вътрешноведомствена група за въвеждане на Регистър на търговците по сходство на страни от Западна Европа ", изясни зам.-земеделският министър.

Той увери, че се работи за това да има естествена и справедлива надценка на продуктите от производителя до крайния консуматор.

Тодор Джиков съобщи, че промяната на управлението на Държавна фирма „ Земеделие " е естествена, защото всеки министър идва със личен екип. „ През Държавна фирма „ Земеделие " минава голям финансов запас, отговорността е огромна ", уточни той.

На първото ни съвещание на УС на Държавна фирма „ Земеделие " е увеличена финансовата поддръжка за тютюнопроизводителите на 700 000 лв..

Тодор Джиков разяснява още, че казусът с безводието и високите температури ще става все по-голям. В министерството обаче работят по ограничения за възобновяване на мелиоративната система. „ Това е цел №1 на българската страна, тъй като без вода не можем да си произведем храна ", акцентира той.

Относно зърното, зам.-министърът призна, че казусът е доста сериозен. Вчера е била извършена среща по тематиката с вноса на зърно, слънчоглед и пшеница от Украйна на дъмпингови цени. „ Тук и БАБХ има извънредно сериозна роля. Ще увеличим граничния хигиеничен надзор, защото огромна част от препаратите, с които се третират посевите в Украйна, не са позволени към този момент в Европейски Съюз. Ще създадем всичко допустимо да защитим българския производител ", сподели Джиков.

Ще има среща и с Вишеградската четворка за диалози по тематиката, защото това не е проблем единствено на нашата страна. Възможно е Европейски Съюз да разреши спомагателна финансова помощ за зърнопроизводителите поради загубите от дъмпинговия импорт, разясни Джиков.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР