Доцент Жана Попова е преподавател във Факултета по журналистика и

...
Доцент Жана Попова е преподавател във Факултета по журналистика и
Коментари Харесай

Жана Попова, преподавател: Част от кампанията превръща възрожденска песен в чалга шукария

Доцент Жана Попова е учител във Факултета по публицистика и всеобща връзка към Софийския университет " Св. Климент Охридски " в катедра " Радио и телевизия ". " Дневник " попита нея и още трима души по какъв начин правят оценка акцията за изборите на 2 април - четете още по тематиката.

Как " стигна " до вас предизборната акция (покани за събития, реклама, наличие в медиите, друго)?

- Хартиените народни представители са сменени с виртуални. Замислих се, че преди години като минеха изборите, чистачките полагаха всички облици в една урна - тази на лопатите им. Защото доста рядко някоя партия почистваше след себе си. Сега отиват на цифровото сметище.

Колко доста внимание отделяхме на слоуганите на партиите! А в този момент няма същото неспокойствие. При нас пощенските кутии са цялостни от години с брошури, от които изскачат цени като на борса на предишното. Ако има изобщо печатни ликове на политици, те са окарикатурени от близостта до старите брошури с цени от предишното в пощенската кутия. В тази пощенска галактика сиренето наподобява смешновато на ниска цена, доматите са по левче - редици от пощенски кутии, които донасят предишното и на техния декор обещанията на депутатите да понижат цените наподобяват като фикция.

Някога в тези пощенски кутии имаше списания и вестници. Докато политиците не обръщат внимание какво получават хората по пощата, до момента в който не защитят правото ни да получаваме писма, да има място за връзка, никой няма да им обърне внимание преди изборите и на тях. Защото пощата е място за медиатори. В града тя е задръстена и политиците са се трансформирали в следващия спам.

Какво Ви впечатли в предизборната акция?

- Впечатли ме по какъв начин след толкоз години демократични избори партии и придвижвания употребяват допотопни средства в реториката си. Например - рекламата на едно ново придвижване, което има доста какво да каже, ме залива със съпоставения на брутния вътрешен артикул, до момента в който си играя игра. Това не може да е началото на реклама, която имам избор да прекъсна. Защото би трябвало да чуя най-важното в първото изречение - че няма да се съпоставят с никого, а по какъв начин ще трансформират какво?

По-добре бъдещите депутати да споделят всичко значимо в първите фрази, все едно гласоподавателят ще загаси тока и ще спрат да приказват.

Костадин Костадинов също изяснява, че ще промени всичко. И като би трябвало да каже какво - крещи, че ще съди хора. Той много дълго време удържаше да няма директна антитурска изразителност, най-малко на фона на острото говорене на НФСБ и " Атака ". Но тъй като " Демократична България " имаха доста ясна политика против модели, които Движение за права и свободи изобразява, като привилегиите на Ахмед Доган, Костадинов остана настрана първоначално от това антитурско говорене. Сега говореше за " депесарско иго ". Но по тази причина пък през последните месеци имаше обвинявания срещу Даниел Лорер, в които мина неприемливи граници. Това ме погнуси.

В " Панорама " по Българска национална телевизия Костадинов не желае Съединени американски щати да се месят в нашите работи и крещи против техния лист. Аз също не желая американците да водят следствия вместо нас. Обаче в листата " Магнитски " е един неКОЙдае човек, който. Оказва се, че Костадинов пази всички в листата, тъй като Америка ги гони. Антиамериканската изразителност бе превърната в отбрана на листата с този народен представител. Аз не желая американци да вписват някого в описи. Но това ме учудва, че Костадинов като че ли пази единствено забогатели някогашни политици.

Какво Ви изненада в предизборната акция? Положително или негативно?

- Изненада ме по какъв начин се сблъскаха два съществени лозунга - дългият против късия. Дългият девиз е на Движение за права и свободи ( " Разум, отговорност, разговор " - бел. авт.), на ГЕРБ ( " За постоянна България още веднъж " - бел. авт.) и на " Възраждане " ( " Избери свободата " - бел. авт.), които по традиция основават фейк-философия: единият някаква си негова " национална философия ", другият имитира Кант, третият - " улична философия ".

Движение за права и свободи са партията с най-вече клишета като това " ще се оправим посредством разговор ", а " Възраждане " разчитат на акция, в която стрелят в няколко направления - българския лев, Северна Македония, анти Европейски съюз, анти НАТО.

Странното е, че това са водачи, които се вършат на рапъри с тези микрофони на сцените им, а е добре да са подготвени по какъв начин да държат микрофона.

Кой да ти чака, че ще ни дават обещание " финансова самостоятелност " с българския лев? Ние и в този момент имаме лев като парична единица, само че баш финансово сме изключително зле. Те хвърлят думи и чакат да видят от какво ще се възпламени груповото въображение. Тъжно е, че тъкмо парична единица ще ни сплотява. Можеше да е нещо по-смислено. На мен сходни лозунги доста ми наподобяват на превръщането на политиката в пазар на криптовалута, единствено че залогът в тях е бъдещето ни.
Много ми наподобяват на някоя нова Ружа Игнатова в пайети посред касата на магазина. Малко ме е позор, че децата ми учат в учебно заведение по какъв начин " левът наш балкански " е знак на " порива за независимост ", а от малкия екран един човек им изяснява, че българският лев е " знак на финансова самостоятелност ".

 Жана Попова, учител: Част от акцията трансформира възрожденска ария в чалга шукария
© Дарик радио

Българска социалистическа партия е партията на най-кратките послания за мен - те са като производители на пуканки - " джендъри ", " оръжия ", " газ ". И почват да пукат. Те трябваше да измислят най-бързо най-малко едно политическо решение за протекция на децата и дамите от принуждение, тъй като са обществена партия. Тяхната лидерка трябваше да приказва за правото на заслужен живот на дамите и децата и ние не виждаме никакъв резултат от каквато и да е обществена политика.

 Горан Георгиев, анализатор: Дезинформацията е способ за водене на политика в България Горан Георгиев, анализатор: Дезинформацията е способ за водене на политика в България

Проблемът за мен е, че и " Продължаваме промяната - Демократична България " не ми демонстрираха, че могат да слагат този проблем като водещ в идващия парламент. Дано да бъркам.

Какво липсваше в предизборната акция? Какво беше прекомерно?

- Осезаемо липсваше музиката на Ицо Хазарта. Но за благополучие не се роди нов парламентарен артист но Веселин Маринов.

Усещах непрекъснатото натрапване на това " какъв брой е комплицирано да се вършат избори ". 2023 година е, ние всякога се кахърим какъв брой е мъчно да преброим дребното дали своят вот с бюлетина.

Изборите би трябвало да са празник. А хората от време на време гласоподават с омерзение за " по-малкото зло ".

На тях се отива като на изповед, до момента в който си самичък. Те са обещанието, че ще избереш някого, за който ти носиш отговорност. А да носиш отговорност е прелестно! В идващите четири години ще носим отговорност и за другите хора с избора, който вършим. Затова решението на част от хората да гласоподават през сметки по какъв начин някоя партия ще налива пари в общината, през административни структури и така нататък, е обезумялост, че гласоподават освен за себе си, само че и за другите.

Имаше ли изобщо предизборна акция?

- Имаше. Но изборите не са това, което бяха.

Ще повлияе ли предизборната акция на резултатите от изборите и по какъв начин?

- Ще има " ниска изборна интензивност ". И всички ще се тюхкат над този факт. Но никоя партия не се зае да промени описите с гласоподавателите, тъй че да са с действителни гласоподаватели. Младите хора няма да гласоподават и всички ще ги оплакват по какъв начин били безотговорни. За мен остава мистерия за какво понеделник след изборите е почивен ден за учебните заведения и би трябвало да търсим незабавно баби и занимални за дребните деца, които не могат да стоят сами.

Хем малко хора гласоподават, хем през целия ден чистят след тях. Трябва да основат чувството на хората, че изборите са нещо хубаво, а не нещо, което пречи на хората.

 От От " производителите на пуканки ": с какво ще бъде запомнена предизборната кампания
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР