Доц. д-рНина Кънева-Добревска, д-р Катерина Такова-Сакалийска и д-р Мая Жекова

...
Доц. д-рНина Кънева-Добревска, д-р Катерина Такова-Сакалийска и д-р Мая Жекова
Коментари Харесай

Трио жени в науката 2022: за по-чиста вода, ваксини, модулиране на светлина

Доц. д-рНина Кънева-Добревска, доктор Катерина Такова-Сакалийска и доктор Мая Жекова са тазгодишните носителки на националната стипендия " За дамите в науката " . Тя е в размер по 5000 евро и се дава на наградените в поддръжка на тяхната научноизследователска кариера, с цел да осъществят своите научни хрумвания. Началото на програмата в България е през 2010 година в партньорство сред СУ " Св. Климент Охридски ", Националната комисия за ЮНЕСКО - България, и " L`Oreal България ".
Наградените
Проектът на доктор Нина Кънева-Добревска е фокусиран върху откриването на способи за филтриране на води от фармацевтични медикаменти . Според отчет на СЗО заболяванията, пренасяни от водата, убиват към 12 млн. души на година. Фармацевтичните артикули са измежду най-сериозните нововъзникващи замърсители. Целта на плана е оптимално да се усъвършенстват изискванията за приемане на фотокатализатор, както и да се преодолеят пречките за цялостната минерализация на фармацевтичните медикаменти и да се получи чиста вода. Това прави плана на доцент доктор Кънева извънредно настоящ и с огромно световно значение. В момента тя е основен помощник в катедра " Неорганична химия " във Факултета по химия и фармация на СУ " Св. Климент Охридски " и е член на Българското каталитично сдружение.

Д-р Катерина Такова-Сакалийска - постдокторант към катедра " Физиология на растенията и молекулярна биология " на Пловдивския университет " П. Хилендарски ", е втората стипендиантка по програмата " За дамите в науката ". Тя е първата носителка на стипендията " За дамите в науката " с кариера в Пловдив и има изявен интерес към преподавателската активност и въвеждането на проектно-базиран метод във висшето обучение. Проектът, с който доктор Такова завоюва стипендията " За дамите в науката " за 2022 година, е ориентиран върху имунодиагностика и основаване на кандидат-ваксини за SARS-Cov-2 . За задачата тя изследва продуцирането на вирусни протеини в тютюневи растения. Проектът ѝ има голям капацитет да способства при справяне с бъдещи пандемии на локално и световно равнище.

Третата стипендиантка за 2022 година е доктор Мая Жекова - физик и основен помощник в катедра " Квантова електроника " във Физическия факултет на СУ " Св. Климент Охридски ". Интересът ѝ към науката датира още от ранна детска възраст с ходенето по интернационалните олимпиади и състезания. Проектът, с който тя печели стипендията " За дамите в науката ", носи комплицираното име " Създаване квази-недифрагиращи Гаус-Беселови снопове с остатъчен топологичен заряд ". Това е една извънредно забавна област от лазерната физика, която се занимава с модулиране на светлината по разнообразни способи . Проектът има капацитет за приложение както в индустрията, по този начин и в билогията и медицината.
Реклама За самодейността
Световната стратегия " За дамите в науката " е основана през 1998 година, когато L`Oréal и ЮНЕСКО сплотяват напъните си в поддръжка на дами учени в региона на естествените науки и за разпространение на научния им труд. Програмата връчва световни награди " За дамите в науката ", интернационалните стипендии, а също и национални и районни стипендии. Днес самодейността се е разраснала доста в интернационален проект, включвайки още програмата International Rising Talents. От основаването й до момента тя е подкрепила над 3900 дами учени в над 110 страни, като пет от отличените по-късно стават носителки и на Нобелова премия за просвета.

" За дамите в науката " към момента е единствената по рода си световна стратегия, която се бори за тъждество сред половете в науката (прогнозата е, че през 2030 година дамите ще съставляват едвам 33.3% от откривателите в международен мащаб).

Националната стипендиантска стратегия е част от световната стратегия на L`Oréal-ЮНЕСКО " За дамите в науката ", основана, с цел да отличава и поддържа дамите, чиито достижения способстват за развиването на науката, както и с цел да обезпечи тласък и поддръжка на обещаващи млади дами учени със значими проучвателен планове.

Националните стипендии " За дамите в науката " на L`Oréal-ЮНЕСКО се отпускат за планове, които се осъществят в съответната страна. Те съществуват допълнително от 110 страни, а в България се връчват от 2010 година
Реклама Свързани публикации Програмата " За дамите в науката " отличи три българки с награди по 5000 евро 2 декември 2021, 16:35 Програмата " За дамите в науката " отличи три българки с премия по 5000 евро 8 декември 2020, 16:40 Програмата " За дамите в науката " отличи три българки с премия от по 5000 евро 20 ноември 2019, 13:45 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Мара Георгиева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР